Doživio infarkt za govornicom: Preminuo turski parlamentarac

GS
X.com
Doživio infarkt za govornicom: Preminuo turski parlamentarac

ANKARA - Turski parlamentarac Hakan Bitmez preminuo je u četvrtak, dva dana nakon što je doživio srčani udar i srušio se dok je završavao govor u kojem je kritikovao vladinu politiku prema Izraelu.

Bitmez (54), član parlamenta iz opozicione stranke Saadet, preminuo je u gradskoj bolnici u Ankari, rekao je ministar zdravstva Fahrettin Koca novinarima u televizijskim izjavama.

Bitmez je bio predsjedavajući Centra za istraživanje Islamske unije, a prethodno je radio za islamske nevladine organizacije. Bio je oženjen i otac jednog djeteta.

Srušio se na pod nakon što je stajao za govornicom prije opšte skupštine u utorak. Kritikovao je vladajuću AK stranku (AKP) predsjednika Tayyipa Erdogana zbog trgovine Turske s Izraelom uprkos ratu u Gazi.

"Dopuštate brodovima da idu u Izrael i to besramno nazivate trgovinom Vi ste Izraelov saučesnik", rekao je Bitmez u svom govoru.

Nakon što je završio govor, Bitmez je iznenada pao na pod, dok su ostali zastupnici pojurili sa svojih mjesta u pomoć.

Koca je nakon toga rekao da je angiografija otkrila da su mu dvije glavne vene u srcu bile potpuno začepljene.

"Njegovo srce je prestalo kucati, zatim je reanimiran u parlamentu i prebačen u roku od 20 minuta u bolnicu gdje su ga aparati održavali na životu", rekao je ministar Koca u utorak, javlja portal Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana