Dojče vele: Militarizacija svakodnevnog života u Njemačkoj

Tanjug
Foto: Twitter

BON - Pitanje rata i odbrane određivaće sve više političkih odluka u Njemačkoj, a dalja militarizacija svakodnevnog života biće nešto sa čime će građani te zemlje morati da žive i sljedeće godine – i da to prihvate, piše danas Dojče vele (DW).

Njemačka je na početku rata u Ukrajini, poslala toj zemlji 5.000 vojničkih kaciga, a dve godine kasnije, redovno tamo šalje najnoviju vojnu tehnologiju i oružje.    

"A očekuje se da će se to nastaviti i 2024", navodi DW.

Kako dodaje, pitanja rata i odbrane određivaće sve više političkih odluka, a razlog je, tvrdi DW, sve realnija opasnost od ruskog napada na teritoriju NATO.   

Politikolog Kristijan Moling, koji je na čelu Centra za bezbjednost i odbranu pri Njemačkom savjetu za spoljne poslove ukazao je na primjer izgradnje puteva i ocijenio da Njemačka vjerovatno mora da obnovi puteve i mostove.    

Mnogi putevi i mostovi u Njemačkoj nisu projektovani da izdrže teret tenkova i druge vojne opreme.   

Moling, koji je nedavno uzbunio politički Berlin analizom da bi NATO-u u najgorem slučaju moglo biti potrebno pet godina za ponovno naoružavanje, naglasio je da sveobuhvatna odbrana uključuje jačanje civilne infrastrukture i društva "u njihovom normalnom postojanju kako bi mogli da izdrže ratni događaj". 

To znači, objašnjava DW, da je planiranje, na primjer, novog drumskog mosta u nekoj opštini sada potencijalno i vojno relevantno.    

"Svaki most bi mogao da ima stratešku ulogu u slučaju potrebe odbrane od vojne agresije", navodi DW.

Ljudi se u Njemačkoj teško nose sa novom realnošću, prenosi DW i podsjeća da je njemački kancelar Olaf Šolc prije skoro dve godine proglasio "prekretnicu" u nemačkom Bundestagu, čime je htio da jasno stavi do znanja da su njemačka vojska i odbrambene sposobnosti zemlje ponovno prioritet, kao i prije pada Berlinskog zida.

Većina njemačkih stručnjaka za bezbjednost i odbranu, kao i Moling, tvrde da Ukrajina brani slobodu cijele Evrope, i da će, ako izgubi od Rusije, ruski predsjednik Vladimir Putin nastaviti da ratuje i napasti NATO.     

Moling smatra da mnogi u Njemačkoj nisu razumjeli da se ne može "pritisnuti dugme" kada je u pitanju naoružanje, a onda da sutradan "tenkovi silaze sa pokretnih traka".     

"Potrebno je vrlo dugo da se izgrade takvi proizvodni kapaciteti. Ono što se može zamjeriti njemačkoj vladi, ali i svim vladama u Evropi, jeste da još nisu prepoznale znakove vremena i počele da proizvode znatno više. I to ne zato što je to potrebno Ukrajini, nego zato što je potrebno i nama", rekao je Moling.

Njemačka je sada drugi najvažniji dobavljač oružja Ukrajini nakon SAD, ali Moling smatra da njemačka proizvodnja oružja još nije značajnije porasla.    

 "Trenutno samo krpimo rupe, ne počinjemo da gradimo nove proizvodne kapacitete koji bi nam omogućili da budemo spremni na veme s obzirom na rokove koje su realno pred nama", ocijenio je Moling.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana