Dojče banka isplatiće 75 miliona dolara Epštajnovim žrtvama

Srna
Dojče banka isplatiće 75 miliona dolara Epštajnovim žrtvama

BERLIN- Dojče banka pristala je da plati 75 miliona dolara kao poravnanje po tužbi da je ova Banka omogućila Džefriju Epstajnu navodni lanac trgovine ljudima.

Tužbu je podnijela neimenovana žena koja je navela da je ovaj bankarski gigant nastavio da posluje sa Epstajnom, uprkos tome što je znala da su njegovi računi korišćeni da bi se omogućila seksualna eksploatacija.

Ona je, takođe, navela u tužbi da ju je Epstajn zlostavljao i prodavao svojim prijateljima oko 15 godina, dok je za svoje seksualne usluge primala gotovinu.

Dojče banka je odbila da komentariše slučaj za Bi-Bi-Si.

Žena, koja je u sudskim dokumentima anonimno navedena kao "Džejn Do" odnosno "nepoznata", podnijela je grupnu tužbu u Njujorku prošlog novembra u svoje i ime drugih žena koje je pokojni američki finansijer navodno zlostavljao.

Ona je rekla da je Dojče banka "izabrala profit umjesto poštovanja zakona" jer je znala da će "zaraditi milione dolara od omogućavanja Epstajnove seksualne eksploatacije".

Očekuje se da će ovo poravnanje poslužiti za isplatu odštete desetinama žena.

"Edvards Potinger", jedna od advokatskih kancelarija koja zastupa neimenovanu ženu, saopštila je za Bi-Bi-Si da je ovaj ishod "vjerovatno najveća nagodba u vezi sa seksualnom eksploatacijom koja uključuje bankarsku instituciju u istoriji SAD".

"Nagodba će omogućiti desetinama žrtava Džefrija Epstajna da konačno pokušaju da povrate svoju vjeru u naš sistem znajući da će svi pojedinci i entiteti koji su omogućili Epstajnovu operaciju seksualne eksploatacije konačno biti pozvani na odgovornost", dodala je firma.

Portparol Dojče banke Dilan Ridl odbio je da komentariše nagodbu, ali je rekao da je Banka "postigla značajan napredak u rješavanju brojnih ranijih pitanja".

Ridl je dodao da je Banka uložila više od četiri milijarde evra kako bi poboljšala svoje kontrole, obuku i operativne procese i povećala tim posvećen borbi protiv finansijskog kriminala.

Epstajn je preminuo u zatvorskoj ćeliji u Njujorku 10. avgusta 2019. godine dok je čekao suđenje za seksualnu eksploataciju, podsjeća Bi-Bi-Si

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana