Doha: Počela nova runda pregovora o ratu u Gazi

Tanjug
Doha: Počela nova runda pregovora o ratu u Gazi

DOHA - Međunarodni posrednici započeli su danas novu rundu pregovora sa ciljem zaustavljanja rata u Gazi i obezbjeđivanja oslobađanja desetina talaca, prenosi Rojters pozivajući se na zvaničnika koji ima saznanja o tome.

SAD, Katar i Egipat treba da se sastanu sa izraelskom delegacijom u Kataru, prenosi Gardijan. 

Ne očekuje se da će Hamas direktno učestvovati, ali je u principu pristao na prijedlog koji su iznijele SAD i koji ima međunarodnu podršku.

Kako su prethodno naveli upućeni zvaničnici, šef izraelske obavještajne službe trebalo bi da se priključi u Dohi svojim američkim I egipatskim kolegama i katarskom premijeru na novoj rundi pregovora o primirju u Gazi.

Pregovori, čiji je cilj pokušaj okončanja borbi koje traju 10 meseci i oslobađanje 115 izraelskih i stranih talaca, organizovani su u trenutku dok se Iran sprema na osvetu Izraelu nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, naveo je Rojters.

Zvaničnici Hamasa, koji su optužili Izrael da odugovlači, neće učestvovati u današnjim pregovorima. 

Posrednici, ipak, planiraju da se poslije sastanka konsultuju sa Hamasovim pregovaračkim timom koji se nalazi u Dohi, naveo je dobro obavješteni zvaničnik za britansku agenciju.

U izraelskoj delegaciji su i šef obavještajne službe David Barnea, direktor unutrašnje službe bezbjednosti Ronen Bar i predstavnik vojnih talaca Nican Alon.

Vašington će na pregovorima predstavljati direktor CIA Vilijam Berns i izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk. U razgovorima u Dohi, koje je sazvao katarski premijer šeik Mohamed bin Abdurahman al Tani, učestvovaće i šef obaveštajne službe Egipta Abas Kamel.

Izrael i Hamas su se uzajamno krivili za neuspjeh u postizanju sporazuma, ali čini se da uoči današnjih pregovora nijedna strana ne isključuje dogovor, naveo je Rojters.

Izvor u izraelskom pregovaračkom timu juče je naveo da je premijer Benjamin Netanjahu dozvolio značajan prostor za popuštanje oko nekih ključnih spornih tačaka.

One uključuju prisustvo izraelske vojske u Gazi, postepeno oslobađanje talaca i restrikcije pristupa sjevernoj Gazi.

Hamas je prenio posrednicima da će, ako Izrael iznese ozbiljan prijedlog koji je u skladu sa ranijim sugestijama tog pokreta, oni nastaviti da se angažuju u pregovorima.

Zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je danas za Rojters da je ta grupa posvećena pregovorima i pozvao posrednike da obezbjede da Izrael prihvati prijedlog na koji je Hamas pristao početkom jula, a kojim bi, kako navodi, bio okončan rat i zahtevano potpuno povlačenje izraelske vojske iz Gaze.

Hamas je kasno sinoć objavio saopštenje zajedno sa još nekim manjim frakcijama u kojem ponavljaju svoje zahtjeve. Oni su naveli da pregovori treba da ispitaju mehanizme o primjeni dogovora kojim bi se postiglo sveobuhvatno primirje, potpuno povlačenje izraelskih snaga, prekid opsade, otvaranje prelaza, obnova Gaze, kao i ozbiljan sporazum o taocima i zarobljenicima.

Posebnu težinu pregovorima daju prijetnje Irana da će se osvetiti Izraelu zbog ubistva Hanijea, a tri visoka iranska zvaničnika rekla su da će samo dogovor o prekidu vatre u Gazi odvratiti Iran od direktne odmazde protiv Izraela.

U trenutku dok se očekuje dolazak posrednika i nastavak pregovora u Kataru, borbe su i danas nastavljene u Gazi, a izraelska vojska gađala je ciljeve u gradovima Rafa i Kan Junis na jugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana