Dobrotvorna organizacija nesvjesno dijelila bombone sa metamfetaminom

GS
Foto: X.com

VELINGTON - Dobrotvorna organizacija koja radi sa beskućnicima u Oklandu na Novom Zelandu nesvjesno je dijelila bombone punjene potencijalno smrtonosnom dozom metamfetamina u svojim paketima sa hranom nakon što je slatkiše donirao građanin.

Čelnici dobrotvorne organizacije saopštili su da je osoblje počelo da kontaktira do 400 ljudi kako bi ušlo u trag paketima koji bi mogli da sadrže sporne slatkiše, prenosi AP.    

Državne vlasti saopštile su da su tri osobe zbrinute u bolnici nakon što su konzumirale bombone, ali su kasnije otpuštene.    

Količina metamfetamina u svakom slatkišu bila je i do 300 puta veća od nivoa koji bi neko obično uzimao i mogla bi da bude smrtonosna, navela je Novozelandska fondacija za droge, koja je prva testirala bombone.    

Portparol Fondacije Ben Birks Ang rekao je da je predstavljanje droge kao bezopasne robe uobičajena tehnika prekograničnog krijumčarenja i da je više slatkiša moglo da bude distribuirano širom Novog Zelanda.   

"Slatkiši su imali visoku uličnu vrednost od 608 dolara po komadu, što sugeriše da je donacija nepoznatog člana javnosti bila slučajna, a ne namerna", rekao je Birks Ang.   

Bombone su donirane u proteklih šest ned‌jelja i nije jasno koliko je od tih bombona bilo punjeno metamfetaminom.   

Metamfetamin je moćan stimulans koji izaziva veliku zavisnost i utiče na centralni nervni sistem, prenosi Tan‌jug.   

Ima oblik belog kristalnog praha bez mirisa, gorkog je ukusa i lako se rastvara u vodi ili alkoholu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana