Dobio 35 godina robije zbog pokušaja ubistva dvojice Jevreja ispred sinagoge

Tanjug
Dobio 35 godina robije zbog pokušaja ubistva dvojice Jevreja ispred sinagoge

LOS ANĐELES - Džejmi Tran (30) iz Kalifornije osuđen je na 35 godina zatvora zbog pucanja i ranjavanja dvojice Jevreja dok su izlazili iz sinagoge u Los Anđelesu prošle godine, saopštili su savezni tužioci.

On se izjasnio krivim u junu po dvije tačke optužnice za zločine iz mržnje sa namjerom da ubije i dvije tačke za korišćenje vatrenog oružja tokom krivičnog djela nasilja, saopštilo je američko tužilaštvo.

Pucnjave u februaru 2023. izazvale su strah u jevrejskoj zajednici  nakon što su zvaničnici rekli da su žrtve bile mete jer su nosile odjeću koja identifikuje njihovu veru, uključujući crne kapute i pokrivače za glavu. Oba muškarca su preživela napad, piše Gardijan.

Tran je rekao zvaničnicima za sprovođenje zakona da je na internetu tražio "košer pijacu" i odlučio da ubije nekoga u blizini, prema izvještaju FBI-ja.

Tran je imao "istoriju antisemitskog i prijetećeg ponašanja", navodi se u dokumentu.

-Pokušaj da se ubiju ljudi samo na osnovu njihove vjerske i etničke pripadnosti budi sjećanja na najmračnija poglavlja ljudske istorije. Nadamo se da će danas izrečena kazna poslati snažnu poruku svima u našoj zajednici da nećemo tolerisati antisemitizam i mržnju bilo koje vrste -rekao je američki tužilac Martin Estrada.

Tokom 2022. Tran je slao e-poštu bivšim kolegama iz razreda koristeći uvredljiv jezik o Jevrejima i prijetio je bivšoj jevrejskoj drugarici iz razreda, porukama poput "Neko će te ubiti, Jevrejine" i "Želim te mrtvog, Jevrejine"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana