Do napada Irana na Izrael bi moglo doći u narednih 48 sati

Tanjug
Do napada Irana na Izrael bi moglo doći u narednih 48 sati

TEL AVIV - Iran je odlučio da napadne Izrael, saopštio je ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac, javlja Džeruzalem post.

Izraelski list navodi da je poruka Irana prenesena Izraelu preko ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, koji je direktno pozvao Kaca da objasni da je ovu informaciju dobio od vršioca dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Alija Bagerija.

"Iran nas je obavijestio da namjerava da napadne Izrael,” rekao je Kac, dodajući da "svijet treba da traži cijenu od Irana za bilo kakvu agresivnu akciju koju preduzme."

U razgovoru koji je Bageri vodio sa svojim bahreinskim kolegom Abdulatifom bin Rašidom Alzajanijem, on je govorio o odlučnosti svoje zemlje da odgovori na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu prošle sedmice.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali se pretpostavlja da ga je izvršio.

SAD vjeruju da bi do napada Irana moglo da dođe u narednih 48 sati.

Predsjednik SAD Džozef Bajden će se kasnije danas sastati sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost da bi razgovarali o situaciji, dok je komandant američkog CENTCOM-a, general Majkl Erik Kurilja posjetio Izrael i sastao se sa ministrom odbrane Joavom Galantom i načelnikom štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herclom Halevijem.

Galant je rekao da je posjeta "direktan prevod američke podrške Izraelu u djelo".

Odnos između Izraela i SAD je nepokolebljiv, istakao je on.

"Razgovarali smo o koordinaciji odbrambenih aktivnosti i načinima proširenja međunarodne koalicije koja se suočava sa agresivnim akcijama Irana i njegovih zastupnika," dodao je Galant.

Bajden je razgovarao sa jordanskim kraljem Abdulahom o naporima za deeskalaciju regionalnih tenzija, uključujući i trenutni prekid vatre i sporazum o oslobađanju talaca, navela je Bela kuća.

Predsjednik SAD je zahvalio kralju Abdulahu na prijateljstvu i potvrdio nepokolebljivu podršku SAD Jordanu kao partneru i savezniku u promovisanju regionalnog mira i bezbjednosti, dodaje se u saopštenju.

Jordan i SAD bili su dio koalicije koja je branila Izrael kada je Iran napao u aprilu.

U toj koaliciji su bile i Velika Britanija, Francuska i sam Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana