Đulijani mora da plati skoro 150 miliona dolara odštete

Tanjug
Đulijani mora da plati skoro 150 miliona dolara odštete

VAŠINGTON- Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani moraće da plati više od 148 miliona dolara odštete za dvije izborne radnica u Džordžiji, koje su ga tužile za klevetu zbog optužbi da su pomagale u namještanju izbora 2020. protiv Donalda Trampa, odlučila je danas porota saveznog suda u Vašingtonu.

Bivši advokat Donalda Trampa, Đulijani će radnicama, Vandrei „Šaje” Mos i njenoj majci Rubi Friman, morati da uplati otprilike 73 miliona dolara za nadoknadu narušene reputacije i emocionalnu štetu koju su pretrpjele, ali i dodatnih 75 miliona dolara kazne zbog svog ponašanja, prenosi Rojters.

Prije suđenja, savezni sudija utvrdio je da je Đulijani odgovaran za klevetu, namjerno nanošenje emocionalnog bola i građansku zavjeru.

Porota je presudu donijela posle trodnevnog suđenja tokom kojeg su Mos i Friman tvrdile da su dobile rasističke i seksističke poruke, uključujući i prijetnje na linč, nakon što su, kako su navele, Tramp i njegovi saveznici širili lažne optužbe o njihovoj umiješanosti u obmanu birača.

Tužioci su tražili najmanje 48 miliona dolara odštete za klevetu i neodređenu sumu za emocionalnu bol i kaznenu odštetu.

Džozef Sibli, Đulijanijev advokat, priznao je da je njegov klijent nanio štetu radnicama, ali je istakao da bi iznos koji su tužioci tražili bio "katastrofalan" za njegovog klijenta, prenosi AP.

Odbrana je tvrdila da Đulijani nije u potpunosti odgovoran za žestoke probleme sa kojima su se žene suočile, i nastojala da krivicu u velikoj mjeri prebaci na veb stranicu koja je objavila snimak nadzora dvije žene kako prebrojavaju glasačke listiće.

Sibli je u završnoj riječi istakao da Đulijanija ne treba definisati samo onim što se dogodilo i podsjetio na dane kada je rukovodio Velikom jabukom posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Đulijani, koji je javno tvrdio da će svjedočiti tokom suđenja, na kraju je odlučio da to ne učini.

Državna istraga utvrdila da je Mos i Friman legalno i pravilno vršile obradu glasačkih listića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana