Đinping otkrio glavni uslov za prekid sukoba u Ukrajini

Agencije
Đinping otkrio glavni uslov za prekid sukoba u Ukrajini

Kineski predsjednik Si Đinping navodi da do prekida vatre u Ukrajini može doći samo ako sve velike sile pokažu pozitivnu energiju!

Đinping se sastao u Pekingu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji ga je informisao o posjetama Kijevu i Moskvi prethodne nedjelje. Kineski lider podržao je Orbanove napore da promoviše političko rješenje ukrajinske krize i ponovio prijedloge Kine.

- Samo ako sve velike sile pokažu pozitivnu, a ne negativnu energiju, biće moguće postići rani prekid vatre u ovom sukobu - naglasio je Đinping i naglasio da je u interesu svih strana da prekinu vatru i okončaju rat što je prije moguće i nađu političko rješenje.

Kineski predsjednik se takođe zalagao za poštovanje tri principa.

Đinping navodi da ne smije da dođe do širenja bojnog polja i da neprijateljstva ne bi trebalo da eskaliraju na viši nivo. Treći princip je da nijedna strana ne treba da doliva ulje na vatru.

- Međunarodna zajednica treba da stvori uslove i pruži pomoć dvjema stranama za nastavak direktnog dijaloga i pregovora. Kina na svoj način aktivno promoviše mirovne pregovore i podstiče i podržava sve napore koji vode ka mirnom rješavanju krize - navodi Đinping.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana