Dječak polomio amforu staru 3.500 godina

GS
Dječak polomio amforu staru 3.500 godina

HAIFA - Tokom posjete muzeju Heht u izraelskom gradu Haifi, jedan četvorogodišnji dječak slučajno je razbio amforu staru 3.500 godina, prenijeli su danas mediji.

Predstavnica muzeja potvrdila je da je posuda poticala iz bronzanog doba, iz perioda između 2200. i 1500. godine prije nove ere i da je bila rijetka zbog odlične očuvanosti, prenosi Bi-Bi-Si.

Otac dječaka rekao je da je njegov sin pomjerio eksponat „jer je bio radoznao da vidi šta je unutra“, ali onda je posuda pala i razbila se. Otac dječaka je rekao da je bio u šoku kada je vidio sina pored razbijene amfore i najprije je mislio da njegovo dijete to nije uradilo.

„Postoje slučajevi kada su izloženi predmeti namjerno oštećeni i takvi slučajevi se tretiraju sa velikom ozbiljnošću, što podrazumijeva i intervenciju policije. Ova nezgoda nije bila takav slučaj, jer je posudu slučajno oštetilo malo dijete koje je bilo u posjeti muzeju“, rekla je Lihi Laslo iz muzeja Heht.

Ona je potvrdila da je pozvan i specijalista za restauraciju antikviteta koji će restaurirati polomljenu amforu i da će ćup u kratkom vremenu ponovo biti izložen u muzeju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana