Direktorka Unicefa: Gaza najopasnije mjesto za djecu

Tanjug
Direktorka Unicefa: Gaza najopasnije mjesto za djecu

NjUJORK - Izvršna direktorka Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (Unicef) Ketrin Rasel pozdravila je danas sporazum o oslobađanju talaca i privremenom prekidu vatre, koji su dogovorili Izrael i Hamas, ali je reklada je potrebno da se „uradi mnogo više“.

Rasel je na brifingu Savjeta bezbjednosti UN o zaštiti djece u Gazi nazvala Pojas Gaze „najopasnijim mjestom na svijetu za djecu“ i naglasila da Unicef poziva na hitan humanitarni prekid vatre kako bi se „ovaj pokolj odmah zaustavio“.

„Da bi djeca preživela, da bi humanitarni radnici ostali i efikasno radili, humanitarne pauze jednostavno nisu dovoljne“, rekla je Rasel, a prenosi Gardijan.

Izrazila je zabrinutost da bi dalja vojna eskalacija na jugu Pojasa Gaze „eksponencijalno pogoršala“ tamošnju humanitarnu situaciju i poručila da se moraju izbjeći napadi na jugu ove palestinske enklave, prenosi Gardijan.

Upozorila je da će se prava cijena rata u Palestini i Izraelu mjeriti životima djece.

Rasel je rekla da je za samo 46 dana rata navodno ubijeno više od 5.300 palestinske djece, dodaje Anadolija.

„Ili više od 115 dnevno, svaki dan, sedmicama i sedmicama. Na osnovu ovih brojki, djeca čine 40 odsto smrtnih slučajeva u Gazi. Ovo je bez presedana. Pojas Gaze je najopasnije mjesto na svijetu za djecu“, naglasila je ona.

Rasel, koja je prošle nedelje posjetila jug Pojasa Gaze, rekla je da ju je progonilo ono što je vidjela i čula, kada se na terenu susrela sa palestinskom decom, porodicama i osobljem Unicefa.

Ona je navela da je tokom posjete bolnici Naser u Kan Junisu vidjela bebe koje se bore za život u inkubatorima, dok su se ljekari brinuli o tome kako da omoguće da mašine rade bez goriva.

 „Pored bombi, raketa i pucnjave, djeca u Gazi su u ekstremnom riziku od katastrofalnih životnih uslova“, rekla je ona.

Ukazala je da je kapacitet proizvodnje vode u Gazi pao na pet odsto uobičajene proizvodnje, pri čemu se porodice i djeca oslanjaju na tri ili manje litra vode dnevno po osobi za piće, kuvanje i higijenu.

Hamas i Izrael su, uz posredovanje Katara, postigli dogovor o privremenom primirju i razmenu 50 izraelskih talaca otetih 7. oktobra za 150 Palestinaca koji se trenutno nalaze u izraelskim zatvorima.






 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana