Direktor IAEA naredne sedmice u Ukrajini

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini ušao je u 324. dan. Žestoke borbe vode se u Soledaru i oko Bahmuta. Kijev ponavlja da ukrajinska vojska odolijeva i drži svoje položaje. Moskva kaže da kontroliše veći dio Soledara. Načelnik Donjecka kaže da je stotine civila zarobljeno u gradu. Francuska šalje Ukrajini tenkove. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će svaka pošiljka iz Francuske koja sadrži oružje predstavljati legitimnu metu za ruske snage. Kijev zaplenio imovinu Rusije i Belorusije u vrijednosti od milijardu dolara. Stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja Nebenzja poručio je da pravi uzroci krize u Ukrajini leže u oholosti Zapada.

Grosi naredne sedmice u Ukrajini

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi otputovaće naredne sedmice u Ukrajinu, gdje će obići nuklearna postrojenja radi raspoređivanja stručnjaka, saopšteno je danas iz IAEA.

-Direktor Grosi posjetiće Ukrajinu naredne sedmice kako bi ustanovio stalno prisustvo stručnjaka za nuklearnu bezbjednost i sigurnost u sva postrojenja u toj zemlji kako bi pojačali napore IAEA da pomogne u sprečavanje nuklearnog incidenta tokom vojnog sukoba - navodi se u saopštenju iz IAEA.

U saopštenju se ističe da su tri stručnjaka iz IAEA ove sedmice stigla u postrojenje Zaporožje kako bi zamijenili kolege koje su u centrali proteklih nekoliko sedmica.

U saopštenju se napominje da je ovo peti tim u Zaporožju od 1. septembra kada je formirana misija za podršku i pomoć postrojenju.

Grosi će se tokom boravka u Ukrajini sastati sa raznim zvaničnicima.

Saldo: Ukrajinski vojnici postaju svjesni da su namjerno postavljeni protiv Rusije

Vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao je da ukrajinski vojnici, koji su osam godina bili obučavani za obračun sa Rusijom, sada postaju svjesni da su namjerno uvučeni u rat.

Saldo je ocijenio, da se ukrajinski vojnici razlikuju od plaćenika, mnogi od njih sebe i dalje smatraju Rusima i počinju da shvataju da su “namjerno uvučeni u ovaj masakr”, prenosi TASS.

-Osam godina su obučavani, indoktrinirani i ispirani mozgovi - rekao je Saldo, u intervjuu za TV kanal Krim24.

Saldo je rekao o da su “strani plaćenici stalno prisutni u blizini Hersona”.

U nekoliko prethodnih izjava, Saldo je rekao da je Kijev aktivno koristio plaćenike tokom kontraofanzive u oblasti Hersona.

Fon der Lajen: Nastaviti povećavanje pritiska na Moskvu

EU mora da nastavi da povećava pritisak na Rusiju i da podržava Ukrajinu, izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

-Moramo da nastavimo sa povećavanjem pritiska na Rusiju i, naravno, nastavićemo našu nepokolebljivu podršku Ukrajini - rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Švedske Ulfom Kristersonom u švedskom gradu Kiruna.

Rojters podsjeća da je Fon der Lajenova na početku švedskog šestomjesečnog predsjedavanja EU napomenula da je Rusija u osam mjeseci nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini smanjila isporuke gasa u EU za 80 odsto, ali da je Unija to nadoknadila diverzifikovanjem.

Ona je danas naglasila da se “težak rad se isplatio” i da su cijene gasa niže nego prije početka ruske specijalne vojne operacije.

 

Šolc: Njemačka će pažljivo odmjeriti svaki korak u vezi sa slanjem oružja Ukrajini

 

Nemačka će nastaviti da pažljivo odmjerava svaki korak i konsultuje se sa svojim saveznicima o daljim isporukama oružja Ukrajini, rekao je danas kancelar Olaf Šolc.

On je to izjavio u momentu dok se suočava sa sve većim pritiskom da odobri slanje borbenih tenkova njemačke proizvodnje za Kijev, prenio je AP.

Napominje se da je Njemačka pružila Ukrajini značajnu vojnu pomoć otkako je ova zemlja počela rat s Rusijom, uključujući haubice, samohodne protivvazdušne topove “gepard” i prvi od četiri raketna sistema “zemlja-vazduh” IRIS-T.

Prošle nedjelje Njemačka je najavila da će poslati 40 oklopnih transportera “marder”, što je došlo uporedo sa sličnim potezima SAD i Francuske, kao i bateriju raketa protivvazdušne odbrane “patriot”.

Međutim, pojedini kritičari unutar njemačke vladajuće koalicije, dugo su se žalili na Šolcovo uočeno oklijevanje da preduzme sljedeći korak kada je riječ o isporuci oružja.

Šolc je bio oprezan prema takvim pritiscima, insistirajući da Njemačka neće ići sama sa takvim isporukama i ukazujući na potrebu da se osigura da NATO ne postane strana u ratu sa Rusijom.

Odluka o oklopnim transporterima “marder” obradovala je domaće zagovornike snabdijevanja težih borbenih tenkova “leopard 2”, koji su obećali da cće nastaviti da insistiraju na tome.

Ministarstvo odbrane Rusije: Ruske snage zauzele Soledar

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Soldarom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, Soledar je pod kontrolom ruske vojske od sinoć.

- Uveče 12. januara završeno je oslobađanje grada Soledara, koji je važan za nastavak uspješnih ofanzivnih operacija na donjeckom pravcu - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu u petak.

Ministarstvo je navelo da puna kontrola nad Soledarom omogućava presjecanje puteva snabdijevanja Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu i blokiranje jedinica ukrajinske vojske koje su u njemu ostale.

- Tokom operacije preuzimanja kontrole nad Soledarom, izvršen je tajni manevar sa drugog pravca jedinica Vazdušno-desantnih snaga Rusije (VDV) - rekao je Konašenkov.

On je rekao da su borci Vazdušno-desantnih snaga "uspješno napali položaje Oružanih snaga Ukrajine, zauzimajući dominantne visove, i blokirali grad sa sjeverne i južne strane".

- Pobjeda će omogućiti ruskim trupama da odsjeku ukrajinske snage u obližnjem većem gradu Bahmutu - saopštilo je ministarstvo odbrane.

Finska bi mogla da pošalje manji broj tenkova Ukrajini

Finska bi mogla da pošalje manji broj njemačkih tenkova "Leopard 2" Ukrajini ako veći broj evropskih zemalja odluči da učini to isto, izjavio je predsjednik Finske Sauli Ninisto.

"Finska ne može da donira mnogo tenkova zato što mora da zaštiti svoju dugačku granicu sa Rusijom", rekao je Ninisto u četvrtak za finsku agenciju STT.

Predsjednik je dodatno pojasnio poziciju Finske u današnjem saopštenju za Rojters, istakavši da će u slučaju zajedničke evropske saradnje po pitanju tenkova "biti potrebno da Finska da svoj doprinos".

Kijev traži od zemalja EU tenkove treće generacije "Leopard 2", koji važi za jedan od najboljih tenkova na svijetu, ali reakcije evropskih saveznika su za sada uzdržane.

Njemačka je saopštila da nema u planu da Ukrajini pošalje "Leopard 2", dok je Poljska rekla da bi mogla da pošalje ove tenkove ako se na tome dogovori šira koalicija zemalja.

Ministar odbrane Ukrajine: Mi smo de fakto član NATO-a

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je Ukrajina de fakto članica NATO-a.

Reznikov je za Bi-Bi-Si rekao da je siguran da će Ukrajina dobiti nove isporuke oružja od zapadnih zemalja, uključujući tenkove i borbene avione.

"Ukrajina kao država i oružane snage Ukrajine postale su članica NATO-a. De fakto, a ne de jure (prema zakonu). Zato što imamo oružje i znamo kako da ga koristimo", istakao je Reznikov.

On ističe da je to činjenica i smatra da ta njegova tvrdnja neće biti shvaćena kao kontroverzna.

"Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti, de jure, postati članovi NATO-a", dodao je Reznikov.

Govoreći o situaciji u Soledaru, za koju ruske snage tvrde da ga kontrolišu, Reznikov je rekao da je "veoma teška", ali "pod kontrolom".

Naveo je da su pripadnici ruskog "Vagnera" napadali Soledar u talasima, što je dovelo do velikog broja mrtvih i ocijenio da je šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin zainteresovan za ekonomske koristi od zauzimanja grada, gdje se nalaze najveći rudnici soli u Evropi.

Soledar se nalazi oko 10 kilometara od Bahmuta, strateškog grada i transportnog čvorišta preko kojeg se snabdijevaju ukrajinske trupe u Donbasu.

Francuska šalje Ukrajini tenkove

Francuska nastoji da isporuči Ukrajini lake borbene tenkove AMX 10-RC u roku od dva mjeseca, izjavio je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu.

Ranije je francuski predsjednik Emanuel Makron u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim rekao da će Francuska isporučiti ili oklopna vozila ili tenkove AMX 10-RC, prenosi agencija RIA.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će svaka pošiljka iz Francuske koja sadrži oružje predstavljati legitimnu metu za ruske snage.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da se zemlje NATO-a "igraju rata" time što isporučuju oružje Ukrajinim a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi rusko-ukrajinskim pregovorima i da će imati negativan efekat.

Kimakovski: Ruske jedinice opkolile Bahmut

Ruske jedinice su opkolile Bahmut, tvrdi Igor Kimakovski, savjetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, koju Rusija sada smatra svojom teritorijom.

Kimakovski je za Prvi kanal rekao da je Bahmut u okruženju i da se sa obje strane formiraju udarne grupe koje opkoljavaju grad, a da oko Bahmuta snažno dejstvuje artiljerija, prenosi RIA Novosti.

Bahmut je strateški grad i transportno čvorište preko kojeg se snabdijevaju ukrajisnke trupe u Donbasu.

Volodin predlaže oduzmanje imovine Rusima koji su otišli i vrijeđaju Rusiju

Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin predložio je da bude oduzeta imovina građanima Rusije koji su otišli ​​u inostranstvo i davali uvredljive izjave na račun Rusije i njene vojske.

"Bilo bi ispravno da relevantni članovi Krivičnog zakonika budu dopunjeni klauzulom o konfiskaciji imovine u Ruskoj Federaciji, koje oni imaju dovoljno da nadoknade nanetu štetu ...", napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

On je dodao da se to odnosi na građane Rusije koji u posljednje vrijeme "smatraju da mogu da vređaju Rusiju, njene građane, vojnike i oficire...", prenosi Interfaks.

Volodin smatra da se, prema zakonodavstvu Ruske Federacije, takve izjave mogu smatrati pozivima na ekstremizam, rehabilitaciju nacizma ili diskreditaciju Oružanih snaga.

Nebenzja: Pravi uzroci krize u Ukrajini leže u oholosti Zapada

Stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja izjavio je sinoć na sednici Saveta bezbjednosti na kojoj se raspravljalo o vladavini prava, da su glavni uzroci sukoba u Ukrajini želja SAD da igraju ulogu globalnog policajca i činjenica da Zapad ne poštuje interese drugih zemalja.

Nebenzja je ukazao da je međunarodno pravo prije početka specijalne vojne operacije u Ukrajini bilo prekršeno mnogo puta i da ga nije prekršila Rusija, već da su to učinile zapadne zemlje, prenio je Tas.

Ruski diplomata je istakao da zbog toga nisu tačne izjave zapadnih zvaničnika da je urušavanje međunarodnog prava počelo od ruske "specijalne vojne operacije u Ukrajini".

"Pravi uzroci ukrajinske krize leže u oholosti Zapada i njegovoj apsolutnoj nespremnosti da uzme u obzir interese drugih, čak i kada je bezbjednost jedne zemlje u pitanju", napomenuo je Nebenzja.

On je rekao da je drugi razlog za sadašnje stanje u Ukrajini nezaustavljiva želja Vašingtona da igra ulogu globalnog policajca koju je, kako je naveo, sam sebi dodijelio.

Ukrajina zaplijenila imovinu Rusije i Bjelorusije u vrijednosti milijardu dolara

Ukrajina je prošle godine zaplijenila imovinu Rusije i Belorusije u vrijednosti od 41 milijardu grivni (1,12 milijardi dolara), saopštio je Biro za ekonomsku bezbjednost Ukrajine.

Među oduzetom imovinom su stambene i poslovne zgrade, bankovni računi, imovina, automobili, mineralna đubriva, apoteke, benzinske pumpe, vagoni, robne marke, finansijske institucije, fondovi, zemlište, minerali.

U martu 2022. godine predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon "O glavnim principima prinudnog oduzimanja objekata svojine Rusije i njenih stanovnika u Ukrajini".

Početkom avgusta 2022. godine Zelenski je saopštio da je u Ukrajini zaplijenjena ruska imovina ukupne vrijednosti od oko 765 miliona dolara, te da se taj posao nastavla.

Premijer Ukrajine Denis Šmigal tada je izjavio da je Vlada predložila Zelenskom da konfiskuje 903 objekta ruske imovine. Kako je saopšteno, prihod će biti preusmjeren na odbranu i obnovu zemle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana