Dio ljekara nastavio štrajk zbog silovanja i ubistva koleginice

Tanjug
Dio ljekara nastavio štrajk zbog silovanja i ubistva koleginice

NjU DELHI - Ljekari stažisti u velikom broju bolnica u Indiji nastavili su danas štrajk zbog silovanja i ubistva koleginice, zahtijevajući da odgovorni brzo bude kažnjen, uprkos tome što je okončan 24-časovni štrajk koji je organizovalo najveće indijsko udruženje ljekara.

Indijsko medicinsko udruženje, čiji je štrajk okončan rano jutros, uputilo je zahtjev indijskom premijeru Narendri Modiju da interveniše kako bi se obezbijedilo da žensko osoblje u zdravstvu bude zaštićeno bezbednosnim protokolima sličnim onima koji važe na aerodromima, prenosi Rojters.

Vlada je pozvala ljekare da se vrate na dužnost radi liječenja sve većeg broja slučajeva denga virusa i malarije.

Indijsko medicinsko udruženje saopštilo je da većina ljekara ponovo radi i najavilo novi štrajk, koji bi uključivao i hitne službe, ako vlada ne preduzme odlučne korake da zaštiti ljekare. Ljekari širom Indije održali su proteste i štrajkove nakon silovanja i ubistva 31-godišnje ljekarke 9. avgusta u gradu Kalkuti, na istoku Indije.

Ona je silovana i ubijena u prostoru medicinske poliklinike i fakulteta u Kalkuti gdje je radila, a policijski volonter je uhapšen zbog sumnje da je počinio taj zločin.

Silovanje i ubistvo ljekarke izazvalo je proteste ljekara širom zemlje i podsjetilo na grupno silovanje i ubistvo 23-godišnje studentkinje u autobusu u Nju Delhiju 2012. godine. Indija je uvela korjenite promjene u krivično pravosuđe od 2012. godine, uključujući i strože kazne zbog silovanja, ali aktivisti kažu da se malo toga promijenilo i da nije dovoljno urađeno da bi se spriječilo nasilje nad ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana