Desetine hiljada korisnika bez struje širom Portorika

Tanjug
Desetine hiljada korisnika bez struje širom Portorika

SAN HUAN - Desetine hiljada korisnika ostale su danas bez struje širom Portorika, nedjelju dana nakon što je tropska oluja Ernesto pogodila ovu američku teritoriju, a vlasti obećale da će do vikenda svima obnoviti snabdijevanje električnom energijom.

Nacionalna meteorološka služba izdala je još jedno upozorenje na ekstremne vrućine, upozoravajući na "opasne temperature i visoku koncentraciju vlage", prenosi AP.

Više od 40.000 od gotovo 1,5 miliona korisnika električne energije ostalo je danas tokom popodneva bez struje.

Ranije je bilo najavljeno da bi škole trebalo da dobiju struju do kraja dana, a lokalni zvaničnici su saopštili da oko 80 odsto ustanova za hitne medicinske intervencije ima struju, ne uključujući bolnice.

Priobalni grad Lukiljo, popularno turističko odredište na sjeveroistoku Portorika, prijavio je najveći broj isključenja sa elektro-mreže navodeći da je 30 odsto korisnika bez struje, a kako prenose mediji pogođeni su i gradovi Fahardo, Río Grande i Jabuko.

Huan Saka, predsjednik kompanije Luma Enerdži, privatnog konzorcijuma koji nadgleda prenos i distribuciju struje u Portoriku, rekao je da kompanija "radi 24 sata dnevno", ali da pored prekida prouzrokovanih olujom, postoji i manjak proizvodnje električne energije.

-Situacija je veoma neprijatna, ne želim to da poričem - rekao je Saka novinarima, naglašavajući da su prekidi isporuka struje kratkotrajni.

Kompanija Luma je na meti brojnih kritičara otkako je u junu 2021. godine preuzela prenos i distribuciju struje u Portoriku, a od nedavno sve veći broj lokalnih zvaničnika, uključujući i one koji se bore za glasove tokom ove izborne godine, poziva vladu da otkaže ugovor sa tim privatnim konzorcijumom.

Međutim, guverner Portorika Pedro Pierluisi je podržao rad Lume i pohvalio njen brzi odgovor nakon tropske oluje Ernesto rekavši u ponedjeljak da je "zahvaljujući toj kompaniji oko 96 odsto populacije dobilo struju u roku od tri dana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana