Demonstranti tražili od Bajdena prekid vatre u Gazi, u Bostonu 50 uhapšenih

Tanjug
Demonstranti tražili od Bajdena prekid vatre u Gazi, u Bostonu 50 uhapšenih

VAŠINGTON - Obraćanje američkog predsjednika Džozefa Bajdena naciji u četvrtak izazvalo je manje proteste širom SAD, ali i hapšenja, a demonstranti su zahtijevali da Bajden traži trajni prekid vatre u sukobu Izraela i palestinskog Hamasa, i da se angažuje na smanjenju izraelskih napada na Gazu.

Demonstranti su zaustavili saobraćaj u Bostonu i Los Anđelesu, a u Bostonu je uhapšeno 50 ljudi, prema jednoj grupi aktivistima i lokalnim medijima, prenio je Rojters.

Uoči Bajdenovog govora, desetine ljudi okupilo se u blizini Bijele kuće, natjeravši policiju da blokira obližnju ulicu.

-Okupili smo se ovdje, jer, što je mnogo, mnogo je - rekao je izvršni direktor američke Kampanje za palestinska prava Ahmad Abuznaid.

Savjet za američko-islamske odnose saopštio je da je govor Bajdena bio “najbolja i vjerovatno poslednja šansa” da se objave koraci kojim bi se umanjila patnja Palestinaca u Gazi, kao i da se zadobije nazad podrška Arapa, Palestinaca i Amerikanaca koji su protiv rata, razočaranih Bajdenovom politikom.

Nekoliko časova prije govora, američki Kapitol je bio okružen velikom bodljikavom žicom, koja se uvijek stavlja uoči godišnjeg predsjedničkog govora u oba doma Kongresa.

Palestinska zastava visila je sa terase kancelarije kongresne zgrade, a manja grupa demonstranata vikala je “prekid vatre, odmah”.

          (Kraj) pv/lolDODIK: ŽENE - STUB PORODICE, DRUŠTVA I

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana