Demokrate u Senatu za istragu protiv kompanije koja djeci prodaje puške

Tanjug
Demokrate u Senatu za istragu protiv kompanije koja djeci prodaje puške

VAŠINGTON - Grupa istaknutih američkih senatora iz demokratske većine, uključujući njihovog lidera Čaka Šumera, zatražila je danas od Federalne trgovinske komisije (FTC) da otvori istragu o kompaniji za koju tvrde da djeci prodaje puške.

Zakonodavci su doveli u pitanje marketinške tehnike proizvođača oružja “Vee 1 Tactical”, koji proizvodi dugu pušku JR-15.22, prije svega zato što je puška sličnog naziva AR-15 korišćena u brojnim smrtonosnim pucnjavama u SAD poslednjih godina, prenio je Rojters.
    
Zahtjev senatora dolazi samo nekoliko dana nakon tri masovne pucnjave u Kaliforniji, u kojima je ubijeno 19 ljudi, a ranije ovog mjeseca šestogodišnji dječak pucao je iz pištolja i teško ranio učiteljicu u Virdžiniji.

“Zakon kaže da ne bi trebalo prodavati oružje djeci, ali postoji kompanija u Čikagu koja upravo to radi”, rekao je Šumer, misleći na “Vee 1 Tactical”.

Demokrate su decenijama nastojale da pooštre mere kontrole oružja u zemlji u pokušaju da suzbiju česte masovne pucnjave.

Republikanci su se u velikoj mjeri protivili takvim mjerama, navodeći da se tako krši pravo na držanje i nošenje oružja sadržano u Ustavu.

Kongres je prošle godine usvojio prvi značajan zakon o bezbjednosti oružja u poslednjoj deceniji, koji ima i odredbe koje bi pomogle državama da oružje bude van domašaja onih za koje se smatra da predstavljaju opasnost za sebe ili druge.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana