Demokrate su izabrale: Harisova ima potrebnu podršku delegata

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

VAŠINGTON - Potpredsjednica SAD Kamala Haris izjavila je danas da je obezbijedila podršku većine delegata Nacionalne demokratske konvencije da postane kandidat Demokratske stranke za predstojeće predsjedničke izbore.

"Večeras sam ponosna što sam obezbijedila podršku koja je potrebna da postanem kandidat naše stranke, i kao 'ćerka Kalifornije', ponosna sam što je delegacija moje matične države pomogla da naša kampanja bude na vrhuncu. Radujem se što ću uskoro i zvanično prihvatiti nominaciju", kazala je ona, prenosi "CNN".

Takođe je istakla da joj je cilj da pobijedi republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa.

"Tokom narednih nekoliko mjeseci, putovaću širom zemlje i razgovarati sa Amerikancima o svemu. U potpunosti namjeravam da ujedinim našu stranku, našu naciju i pobijedim Donalda Trampa u novembru", kazala je Kamala.

Anketa AP koja je sprovedena među delegatima demokrata pokazala je da bi Haris mogla da ima podršku 2.538 delegata, što je znatno više od 1.976 potrebnih za pobjedu na glasanju delegata idućih nedjelja.

Predsednik Demokratskog nacionalnog odbora Džejmi Harison rekao je da će stranka dati predsjedničkog kandidata do 7. avgusta.

Delegati još uvijek mogu da se predomisle prije 7. avgusta, ali niko drugi nije dobio nijedan glas u anketi AP-a, a 57 delegata reklo je da su neodlučni.

Predsjednik SAD Džo Bajden pozvao je Haris iz svog doma u Delaveru, gdje se oporavlja od koronavirusa, kako bi pružio podršku Harisu.

Takođe je navedeno da je predsjednik planirao da govori o svojoj odluci da se povuče kasnije ove nedjelje.

"Ime na listi se promijenilo, ali misija nije", rekao je Bajden u svom prvom javnom obraćanju otkako je objavio svoju odluku o povlačenju.

Bajden je obećao da će ostati na dužnosti predsjednika do isteka mandata 20. januara 2025.

U nedjelju popodne, Bajdenova kampanja je formalno promijenila ime u "Haris za predsjednicu", čime je ona "naslijedila" cijelu Bajdenovu političku operaciju, sa više od 1.000 zaposlenih i budžetom od skoro 96 miliona dolara. Haris je tom ukupnom iznosu dodala 81 milion dolara u prva 24 sata nakon Bajdenove ostavke, što je rekord u prikupljanju sredstava.

Nominacijom Kamale Haris došlo je i do porasta interesovanja za samu kampanju - nakon njene objave da postaje kandidat, registrovano je 28.000 novih volontera.

Ukoliko bude izabrana, Haris bi bila prva žena i prva osoba južnoazijskog porijekla koja bi bila predsjednica.

Nacionalna konvencija Demokratske stranke trebalo bi da se održi od 19. do 22. avgusta u Čikagu, ali je stranka najavila, prije nego što je Bajden odustao od kandidature, da će održati virtuelno glasanje za zvanično imenovanje kandidata prije nego što se lično sastanu.

Stranka je saopštila da će virtuelna prozivka uključivati više krugova glasanja o kandidatima. Da bi se kvalifikovali, kandidati moraju da imaju elektronske potpise 300 delegata konvencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana