Delegacija Hamasa putuje u Kairo na razgovore o pauzi u sukobima u Gazi

Tanjug
Delegacija Hamasa putuje u Kairo na razgovore o pauzi u sukobima u Gazi

KAIRO - Delegacija Hamasa danas će, kako se očekuje, otputovati u Kairo na razgovore o uspostavljanju privremenog primirja u Pojasu Gaze, rekao je neimenovani izvor blizak grupi.

Izvor je naveo da će se delegacija Hamasa sastati sa predstavnicima Egipta koji posreduju u pregovorima Izraela i te palestinske militantne grupe radi pauze u sukobima i razmene talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, objavio je Tajms of Izrael.

Izvor je rekao da će delegacija Hamasa pratiti razvoj pregovora i podnijeti "zvanični odgovor" te palestinske grupe na prijedlog koji je iznesen sa izraelskim pregovaračima u Parizu krajem prošlog mjeseca.

Predstavnici Egipta, Katara i SAD posreduju između izraelskih i Hamasovih pregovarača u pokušaju da se obezbedi pauza u borbama prije svetog muslimanskog mjeseca posta - Ramazana - koji počinje 10. marta.

Izvor Hamasa rekao je ranije ove sedmice da bi, prema tom prijedlogu, primirje trajalo šest sedmica, pri čemu bi Hamas trebalo da oslobodi 42 taoca u zamjenu za palestinske zatvorenike.

Izvor je istakao da Hamas, pored zaustavljanja izraelske ofanzive, želi nove uslove za primirje kako bi osigurao hitnu humanitarnu pomoć za Palestince u Pojasu Gaze, povlačenje Izraela i povratak stanovnika Gaze koji su raseljeni sa sjevera enklave.

Egipatski bezbjednosni izvori su dodali da su se strane dogovorile o trajanju primirja u Gazi, puštanju talaca i zatvorenika, ali da nedostaje saglasnost o povlačenju izraelskih snaga iz sjevernog dijela Pojasa Gaze i povratku Palestinaca.

Izraelski portal Vala javio je u petak, pozivajući se na visokog izraelskog zvaničnika, da je Izrael rekao posrednicima Egiptu i Kataru da neće nastaviti pregovore o prekidu vatre sve dok mu Hamas ne pošalje spisak izraelskih talaca koji su ostali živi u Gazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana