Decenija jedne od najvećih misterija: Gdje je nestao MH370

Tanjug
Decenija jedne od najvećih misterija: Gdje je nestao MH370

KUALA LUMPUR - Na današnji dan prije 10 godina nestao je avion “boing 777” Malezija erlajnsa u kojem je bilo 239 ljudi, a taj nestanak se smatra jednom od najvećih misterija u avijaciji, navodi Rojters.

Avion na letu MH370 išao je od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine.

Satelitski podaci pokazuju da se avion najvjerovatnije srušio negdje u Indijskom okeanu, u pravcu ka zapadnoj obali Australije. Međutim, dvije velike potrage za avionom nisu donijele značajna otkrića.

Malezija, Australija i Kina pokrenule su podvodnu potragu na površini od 120.000 kvadratnih kilometara na jugu Indijskog okeana. Potraga, koja je koštala oko 143 miliona dolara, opozvana je u januaru 2017. godine, a avion nije pronađen, kao ni tijela. Pronađeno je više od 30 dijelova koji se smatraju za dio nestalog aviona, međutim, samo tri dijela krila su potvrđena da su pripadala MH370. U izveštaju na 495 stranica, objavljenih 2018. godine, navodi se da je avion verovatno namerno skrenuo s kursa, ali istražitelji nisu mogli da utvrde ko je odgovoran. Pojavile su se i razne teorije, među kojima su tehnička greška, daljinsko rušenje, čak i otmica vanzemaljaca. Malezijski premijer Anvar Ibrahim rekao je ove nedelje da vlada planira da ponovo pokrene istragu o nestanku MH370 ukoliko bude dovoljno uverljivog povoda. (Kraj) pv/lol

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana