David van Vil: Rat u Ukrajini prikazuje budućnost ratovanja

Anadolija
Foto: Anadolija

ANKARA - Rat u Ukrajini prikazuje kako izgleda budućnost ratovanja, David van Vil, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za nove sigurnosne izazove.

“Iako su konvencionalno naoružanje, uključujući tenkove i artiljeriju, te taktike poput kopanja rovova široko korištene na bojnom polju, moderne tehnologije koje je alijansa pružila Ukrajini od 2014. godine odigrale su ključnu ulogu u jačanju otpornosti Kijeva protiv Moskve”, rekao je David van Vil.

Istakao je da kada je 24. februara počeo rat u Ukrajini, ruski napadi nisu bili ograničeni na opipljive mete te da je Moskva pogodila i sajber prostor zemlje.

Dodao je da je pomoć NATO-, kao i privatnih tehnoloških kompanija omogućila Kijevu da se suprotstavi ruskim poduhvatima.

Van Vil je napomenuo da je umjetna inteligencija takođe pojačala odgovor Ukrajinaca na napade obavještavajući ih o lokaciji i namjerama ruskih trupa.

On je naglasio da NATO posjeduje najrazvijeniji inovacijski ekosistem, koji uključuje neke od najboljih univerziteta i tehnoloških kompanija u svijetu.

“Ono što je važno je prevođenje njihovih potencijala i tehnologija u vojnu upotrebu”, rekao je Van Vil i dodao da je to jedan od prioriteta alijanse.

Upitan o dronovima turske proizvodnje koje Ukrajina koristi na bojnom polju, visoki zvaničnik NATO-a je rekao da oni “igraju veliku ulogu u Ukrajini”.

On je naglasio da je turska industrija dronova “veoma dobar primjer veoma živog ekosistema inovacija koji ovdje postoji”.

“To je dobar primjer šta inovacije mogu učiniti u modernom ratovanju”, rekao je Van Vil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana