Danska se suočava sa novim oblicima terorističkih prijetnji

Tanjug
Danska se suočava sa novim oblicima terorističkih prijetnji

KOPENHAGEN - Danska se suočava sa novim oblicima terorističkih pretnji, uključujući ekstremizam protiv vlasti i takozvani novi fenomen - “hibridizaciju”, piše u godišnjoj procjeni danskog Centra za analizu terorizma, koji radi u okviru Danske bezbjednosne i obavještajne službe (PET) i dodaje se da islamistički terorizam ostaje glavna prijetnja zemlji.

U izvještaju se navodi da su terorističke grupe daleko od nestanka, iako su Islamska država i Al Kaida oslabljene na terenu, uključujući i Bliski istok.

Ističe se da islamistički terorizam ima kapacitet, namjeru i priliku da planira napade na Dansku i danske interese, prenosi Euraktiv.

Prema PET-u, teroristička prijetnja je ocijenjena kao “ozbiljna”, mada su sami Danci u malom riziku da budu na meti terorizma. Kada se radi o prijetnji izabranim zvaničnicima, odnosno o takozvanom “terorizmu protiv vlasti”, PET je ukazao da on postaje istinska zabrinutost.

U ovogodišnjem izvještaju još jedan koncept je naveden kao potencijalna opasnost - hibridizacija, koji se odnosi na ekstremiste koji ne mogu da se kategorišu kao pripadnici jednog specifičnog političkog pogleda ili ideologije jer je njihov pogled na svijet zasnovan na mješovitom skupu narativa.

-Vidimo da postoji rastući trend na Zapadu i u Danskoj da pojedinci sve više sastavljaju koktel sopstvenog svijeta i neprijateljskih slika, koje karakterišu ideološka i vjerska uvjerenja - rekao je šef Centra za Analizu terorizma (CTA) Majkl Haman.

Hibridizacija uključuje kombinaciju teorija zavjere i ličnih faktora, uključujući mentalne bolesti i slike “neprijatelja” - uključujući digitalizaciju, klimatsku krizu, pandemije i rat Rusije protiv Ukrajine.

-Ova vrsta prijetnje ima potencijal da utiče, mobiliše i radikalizuje ne samo postojeće ekstremiste već i ljude koji ranije nisu bili ekstremisti i može da inspiriše ili legitimiše uticajne osobe, uključujući osobe sa mentalnim poremećajima - da djeluju nasilno - navodi se u izv-eštaju.

Haman navodi da je retorika usmjerena na određene pojedince kao što su izabrani zvaničnici ili određeni profesionalci posebno porasla na internetu.

-Ti pojedinci služe kao zajedničke referentne tačke posebno za ekstremiste protiv vlasti - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana