Danska pozvala operatera da učestvuje u izvlačenju nepoznatog predmeta pronađenog kod „Sjevernog toka 2“

Tanjug
Danska pozvala operatera da učestvuje u izvlačenju nepoznatog predmeta pronađenog kod „Sjevernog toka 2“

KOPENHAGEN - Danska je danas saopštila da je pozvala operatera gasovoda „Sjeverni tok 2“ , kompaniju "Sjeverni tok AG", da učestvuje u pokušaju da se sa morskog dna podigne nepoznati objekat otkriven u blizini gasovoda.

Prošle nedjelje danske vlasti su saopštile da je tokom inspekcije pronađen predmet cjevastog oblika, da iz dna viri oko 40 centimetara i da je širok desetak centimetara.

Gasovodom rukovodi operater "Sjeverni tok 2 AG" čije je sjedište u Švajcarskoj.

-Kako bi se razjasnila priroda predmeta, danske vlasti donijele su odluku da ga izvuku uz pomoć Ministarstva odbrane. Danska Agencija za energetiku zato je pozvala vlasnika gasovoda da učestvuje u operaciji  - navodi se u saopštenju Agencije za energetiku, prenosi TASS.

Danska agencija za energetiku, prema saopštenju, čeka na odgovor od Sjevernog toka AG pre nego što počne sa operacijom. Operater gasovoda je pod kontrolom ruske energetske kompanije "Gasprom".

Vlasti su procijenile da sporni predmet ne predstavlja bezbjednosni rizik.

-Brod „Gasproma“ je pronašao dokaze koji bi mogli da ukazuju na postojanje još jedne eksplozivne naprave na gasovodu Sjeverni tok, 30 kilometara od mjesta ranijeg terorističkog napada - izjavio je 14. marta ruski predsjednik Vladimir Putin.

U septembru prošle godine tri eksplozije odjeknule su na gasovodima "Sjeverni tok" koji su izgrađeni radi prenosa ruskog gasa ka Njemačkoj. Eksplozije su se dogodile u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske.

Obje zemlje su saopštile da su eksplozije namjerno izazvane, ali još nisu utvrdile ko je odgovoran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana