Crveno upozorenje: Eruptirao vulkan, stižu i zemljotresi

Agencije
Crveno upozorenje: Eruptirao vulkan, stižu i zemljotresi

Jedan od najaktivnijih ruskih vulkana danas je počeo erupciju, izbacujući oblake pepela pet kilometara u nebo iznad poluostrva Kamčatke, na krajnjem istoku Rusije, i nakratko aktivirajući "crveno upozorenje" za avione.

Vulkan Šiveluč je počeo erupciju ubrzo nakon jakog jutrošnjeg zemljotresa magnitude sedam na istočnoj obali Kamčatke.

Taj zemljotres dogodio se na veoma maloj dubini Zemljine kore, na šest kilometara ispod morskog dna, sa epicentrom 108 kilometara jugoistočno od najbližeg grada, saopštili su ruski zvaničnici za vanredne situacije.

Institut za vulkanologiju Ruske akademije nauka upozorio je da bi mogao uslediti još jedan, još jači zemljotres, magnitude oko devet "u roku od 24 sata".

Institut za vulkanologiju i seizmologiju objavio je video koji prikazuje oblak pepela iznad Šiveluča, koji se protezao više od 490 kilometara istočno i jugoistočno od vulkana.

Vulkan Ebeko na Kurilskim ostrvima takođe je izbacio pepeo na visinu od 2,5 kilometara, saopštio je Institut.

Nije eksplicitno navedeno da li je zemljotres izazvao erupcije.

Upozorenje o oblaku pepela sa "crvenim alarmom" nakratko je stavilo sve letjelice u tom području u stanje pripravnosti, saopštio je Tim za reagovanje na vulkansku erupciju Kamčatke.

U odvojenom izvještaju, koji je prenijela zvanična novinska agencija Tass, navodi se da nijedan komercijalni let nije prekinut i da nije bilo štete na infrastrukturi avijacije, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana