CNN: Rusija zauzela ključni grad na istoku Ukrajine

Tanjug
Foto: Tanjug/Ilustracija

VAŠINGTON - Rusija je zauzela ključni grad Vugledar na istoku Ukrajine, okončavši višemjesečni otpor, a na snimcima koje je verifikovao Si-En-En vidi se kako vojnici mašu ruskom zastavom nad ruševinama gradske većnice razorenog grada, u kome je broj stanovnika pao sa oko 14.000 na nešto više od 100.

Vugledar, grad izgrađen oko rudnika uglja (ime mu potiče od ukrajinske riječi za ugalj), nalazi se nekih 50 km južno od Pokrovska, koji se posljednjih nekoliko mjeseci smatra glavnim žarištem napada Rusije na istoku.

Iako nije transportno i logističko čvorište kao Pokrovsk, Vugledar je bio snažno utvrđen i smatran je ključnim bastionom na raskrsnici ukrajinskog istočnog i južnog fronta.

Dvije godine Ukrajina je tamo postavljala „zastrašujuću” odbranu, pošto je Rusija nekoliko puta pokušavala i nije uspjela da zauzme grad.

Ukrajinska vojska je u srijedu potvrdila svoje povlačenje iz Vugledara, napominjući da je Rusija uspjela da pošalje rezerve na bokove, što je dovelo do „prijetnje opkoljavanjem”.

Odluka o povlačenju, navodi se, donesena je „da bi se spasilo osoblje i vojna oprema”.

Ključni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina je da zauzme cijeli istočni Donbas, a Rusija je ove godine ostvarivala sve veće dobitke na istoku, navodi američki TV kanal.

Sada će se Ukrajina suočiti sa teškim pitanjima, ocjenjuje CNN i dodaje da činjenica da je Rusija uspjela da dovede dovoljno rezervi da opkoli grad naglašava prednost u ljudstvu koju još uvijek ima, četiri mjeseca nakon što je ukrajinski zakon o mobilizaciji stupio na snagu.

Tajming ovog gubitka će se takođe osjetiti u Kijevu, a to dolazi manje od dva mjeseca nakon što je Ukrajina proširila bojno polje na rusku oblast Kursk – potez koji je osmišljen da ublaži pritisak na drugim frontovima, nakon što je Rusija tokom proljeća i ljeta postepeno napredovala na istoku, otvarajući novi front u sjevernoj oblasti Harkov.

CNN podsjeća da je prošlo samo nekoliko dana otkako se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vratio iz SAD sa obećanjem nove pomoći, ali bez bezbjednosnih garancija u smislu članstva u NATO ili dozvole za korišćenje zapadnih projektila u Rusiji.

Prije samo nedjelju dana Zelenski je rekao američkoj mreži ABC da „smo bliži miru nego što mislimo”.

Gubitak Vugledara znači da Ukrajina sada mora da se bori da zaustavi Rusiju da napreduje dalje na zapad, čineći mogućnost ponovnog zauzimanja teritorije još udaljenijom.

Takođe nije bilo jenjavanja u ruskim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, uz upozorenje Međunarodne agencije za energetiku da će ova zima biti daleko najstroži test do sada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana