CNN: Iza eksplozije pejdžera u Libanu stoji Izrael

Agencije
CNN: Iza eksplozije pejdžera u Libanu stoji Izrael

TEL AVIV - Izrael je odgovoran za eksploziju pejdžera u Libanu, odnosno za napad u kojem je su pejdžeri koji su pripadali pripadnicima Hezbolaha juče istovremeno eksplodirali, saznaje CNN.

Ova operacija je, kako se navodi, bila rezultat saradnje izraelske obavještajne službe, Mosada i izraelske vojske.

Izrael je stavio eksploziv u seriju pejdžera tajvanske proizvodnje koji su uvezeni u Liban i namijenjeni Hezbolahu, objavio je Njujork Tajms, pozivajući se na američke i druge zvaničnike upućene u operaciju.

Hezbolah je danas saopštio da je broj poginulih u eksploziji pejdžera u južnom Libanu porastao na 12 nakon što su još tri operativca te grupe podlegla zadobijenim povredama, prenosi Tajms of Izrael.

Skoro 3.000 ljudi je ranjeno u utorak kada su pejdžeri koje su koristili pripadnici Hezbolaha istovremeno eksplodirali širom Libana.

Slike uništenih pejdžera koje je analizirao Rojters pokazuju format i nalepnice na poleđini koji su bili u skladu sa pejdžerima koje je napravio Gold Apolo.

-Tajvanska kompanija Gold Apolo nije napravila pejdžere koji su eksplodirali juče u Libanu- rekao je novinarima osnivač kompanije Hsu Čing-Kuang.

Hsu je rekao da je pejdžere korišćene u eksploziji napravila kompanija u Evropi koja je imala pravo da koristi robnu marku tajvanske firme.

Libansko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je eksplozije kao ''opasnu i namjernu izraelsku eskalaciju” za koju je rečeno da je bila ''praćena izraelskim prijetnjama da će proširiti rat na Liban u velikim razmjerama”.

Talas eksplozija trajao je oko sat vremena nakon prvih detonacija.

Neimenovani zvaničnik Hezbolaha rekao je da je detonacija pejdžera "najveći proboj bezbjednosti" koji se desio toj libanskoj militantnoj grupi u skoro godinu dana rata sa Izraelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana