Cijene nafte rastu nakon Bajdenove izjave o napadu na Iran

Tanjug
Cijene nafte rastu nakon Bajdenove izjave o napadu na Iran

VAŠINGTON – Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da vjeruje kako se može izbjeći sveopšti rat na Bliskom istoku, navodeći da je potrebno učiniti više kako bi se sprečio veći sukob u tom regionu.

Na pitanje novinara u Vašingtonu u četvrtak koliko je uvjeren da se može spriječiti sveopšti rat na Bliskom istoku, Bajden je odgovorio: „Koliko ste vi sigurni da neće padati kiša? Vidite, ne vjerujem da će biti sveopšteg rata. Mislim da to možemo izbjeći“, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da SAD razgovaraju sa Izraelom o opcijama za odgovor na napad Irana na Izrael, koji uključuje i napad Izraela na iranska naftna postrojenja, nakon čega je došlo do rasta cijena nafte.

Cijena ''West Texas Intermediate'' nafte porasla je za 5,5 odsto i približila se cijeni od 74 dolara po barelu, dok je globalna referentna cijena Brent nafte porasla na blizu 77 dolara, prenosi Blumberg.

Američki predsjednik je dodao da neće podržati bilo kakve izraelske napade na iranska nuklearna postrojenja.

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, Deni Danon, izjavio je za Si-En-En (CNN) da njegova zemlja ima „mnogo opcija“ za odmazdu prema Iranu i da će uskoro pokazati svoju snagu.

Iran je u utorak lansirao više od 180 raketa na Izrael, navodeći da je to osveta za ubistva lidera Hezbolaha i Hamasa, kao i za agresiju u Gazi i Libanu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će Iran „platiti“ za napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana