Cijena nafte u padu

Srna
Cijena nafte u padu

NjUJORK - Cijena nafte na svjetskom tržištu danas je pala za oko dva odsto, uprkos naglom padu zaliha sirove nafte u SAD i nakon jačanja dolara usljed bojazni da bi Ministarstvo finansija moglo da poveća kamatnu stopu.

Jači dolar mogao bi da nanese štetu globalnoj potražnji za naftom koja bi time bila mnogo skuplja za vlasnike drugih moneta. Investitorima, takođe predstavlja problem visoka inflacija u Evropi i neuravnoteženi ekonomski podaci u Kini, koja je najveći svjetski uvoznik nafte.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala za 1,23 dolara ili 1,5 odsto i sada je 83,54 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 1,23 dolara ili 1,5 odsto i sada iznosi 79,63 dolara po barelu.

“Cijene nafte su u padu što je odgovor na jačanje američkog dolara što utiče i na rizična sredstva nakon rasta inflacije u Evropi. I dalje vjerujem da je pažnja tržišta previše usmjerena na isporuku nakon smanjenja dnevne proizvodnje članica OPEK i da je potražnja za naftom u svijetu mnogo slabija nego što se očekivalo”, naglasili su analitičari tržišta iz firme “Riterbah i saradnici”.

Prema podacima američke Administracije za energetske informacije /EIA/ zalihe sirove nafte u SAD pale su više nego očekivano za 4,6 miliona barela. Analitičari su predviđali pad od 1,1 milion barela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana