Cijena nafte porasla za dva odsto nakon napada Huta

Rojters
Foto: Ilustracija

HJUSTON - Cijena nafte je porasla za više od dva odsto u ponedjeljak nakon što su napadi jemenskih Huti pobunjenika na brodove u Crvenom moru poremetili pomorsku trgovinu i povećali troškove nabavke.

Norveški brod je napadnut u Crvenom moru u ponedjeljak, a naftna kompanija BP je saopštila da je privremeno obustavila sve prolaze kroz ovu rutu. Druge brodarske firme su tokom vikenda rekle da će izbjegavati tu rutu.

Cijena sirove nafte je porasla za 1,91 dolar, ili za 2,5 odsto, na 78,46 dolara po barelu.

Oba referentna pokazatelja cijene nafte su prošle sedmice zabilježila mali rast, nakon sedam sedmica pada, nakon sastanka američke Federalne rezerve koji je podstakao nade da su završena povećanja kamatnih stopa američke centralne banke i da su na putu smanjenja.

„Sada treba uzeti u obzir i povećane troškove nabavke jer sve veći broj naftnih tankera zaustavlja sve plovidbe kroz Crveno more“, rekao je Favad Razavzada, analitičar tržišta u StounIks-u.

Oko 15 odsto svjetskog pomorskog prometa prolazi kroz Suecki kanal, najkraći pomorski put između Evrope i Azije. Londonsko pomorsko osiguravajuće tržište je u ponedjeljak proširilo područje u Crvenom moru koje smatra visokorizičnim, čime se povećavaju premije koje brodovi plaćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana