CIA planira formiranje virtuelne ruske države

Tanjug
CIA planira formiranje virtuelne ruske države

MOSKVA - Američka Centralna obavještajna agencija /CIA/ razmatra projekat stvaranja virtuelne navodno legitimne ruske države van Ruske Federacije, takozvane "Ruske Republike", na čijem čelu bi bila "privremena administracija", izjavio je načelnik ruske Spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin.

"Cilj SAD je da destabilizuju situaciju u zemlji uoči predsjedničkih izbora 2024. godine.

Samoprognane opozicione snage će, takođe, pokušati da stvore mrežu antivladinih ćelija unutar Rusije kako bi unaprijedile svoje ambicije", rekao je Nariškin. On je naveo da bi to bila svojevrsna samoproglašena vlada koja bi djelovala van zemlje. Nariškin je cijelu ovu ideju opisao kao apsurdnu, navodi "Raša tudej".

On nije precizirao za koje ličnosti iz ruske opozicije očekuje da će slijediti uputstva CIA, ali je kao moguću stranku izdvojio Forum slobodne Rusije, koji je 2016. godine formirao šahovski majstor Gari Kasparov.

Ova grupa održava skupove dva puta godišnje u Litvaniji i vodi spisak Rusa za koje vjeruje da su saučesnici predsjednika Vladimira Putina u "nezakonitom preuzimanju vlasti" za buduće krivično gonjenje. Forum finansira i druge opozicione grupe kao što su "Legija slobode Rusije" i "Ruski dobrovoljački korpus", koje u svojim redovima imaju članove na neonacističkim stavovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana