Četvoro uhapšenih u Španiji i Njemačkoj zbog snabdjevanja Hezbolaha dijelovima za dronove

Tanjug
Foto: Guardia Civil

MADRID - U Španiji su uhapšene tri osobe i još jedna u Njemačkoj pod sumnjom da pripadaju mreži koja je snabdjevala libansku militantnu grupu Hezbolah dijelovima za dronove kamikaze koji bi bili korišćeni u napadima na sjeveru Izraela, saopštile su danas španske vlasti.

Istraga je počela u Španiji kada je Civilna garda otkrila “sumnjive operacije” španskih kompanija koje vode libanski državljani, a koje su uključivale velike količine materijala i komponenti za proizvodnju dronova sposobnih da nose eksploziv od nekoliko kilograma, navodi se u saopštenju.

Vlasti vjeruju da je Hezbolah možda napravio nekoliko stotina dronova sa ovim komponentama, prenosi Asošiejted pres.

Španske kompanije, kao i druge u Evropi i širom svijeta, kupovale su artikle uključujući elektronske komponente za navođenje, pogonske propelere, benzinske motore, više od 200 elektromotora i materijale za trup, krila i druge dijelove dronova, navode istražitelji.

Dijelovi koje je nabavila kriminalna mreža, a koja je sada demontirana, identifikovani su u bespilotnim letjelicama koje su koristili militanti Hezbolaha u napadima na Izrael nakon početka rata u Gazi, koji je pokrenut napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Od tada je u izraelskim vazdušnim udarima na Liban poginulo više od 450 ljudi, uglavnom boraca Hezbolaha, ali i više od 80 civila. 

Na izraelskoj strani je ubijen 21 vojnik i 13 civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana