Četvorica Jehovinih svjedoka osuđena na po sedam godina zatvora u Rusiji

Tanjug
Foto: Ilustracija

MOSKVA- Ruski sud osudio je četvoricu Jehovinih svjedoka na po sedam godina zatvora nakon što ih je proglasio krivim za koordinaciju ekstremističkih aktivnosti, saopštio je portparol te vjerske grupe.

Ruski Vrhovni sud proglasio je Jehovine svjedoke "ekstremistima" još 2017. godine, zabranivši tu grupu i likvidirajući njenih skoro 400 ogranaka širom zemlje. 

Evropski sud za ljudska prava presudio je 2022. da je zabrana nezakonita, prenosi Rojters.

Od tada su se racije, ispitivanja i zatvaranja sljedbenika redovno dešavali u Rusiji, koja je brojala oko 175.000 aktivnih vernika u vrijeme zabrane, navodi se na ruskom sajtu grupe.

"Rusija nastavlja da besramno koristi svoje antiekstremističko zakonodavstvo kako bi zabranila, zatvorila, a povremeno tukla i mučila Jehovine svedoke", rekao je portparol Jarod Lopes za Rojters putem e-pošte.

Oko 790 članova grupe je krivično optuženo ili je pod istragom zbog svoje vjere, a 147 ih je osuđeno prošle godine, rekao je Lopes.

"Pravni sistem Rusije postao je katedrala ekstremizma", rekao je on.

Vjerskim životom u Rusiji dominira pravoslavna crkva, koju podržava predsjednik Vladimir Putin. Neki pravoslavni autoriteti smatraju Jehovine svjedoke za "totalitarnu sektu", navodi britanska agencija.

Šestomjesečno suđenje četvorici muškaraca u Samari, gradu na jugozapadu Rusije završeno je osuđujućim presudama na po sedam godina zatvora za svakog optuženog.

Muškarci, Aram Danijelijan, Denis Kuzjanin, Sergej Polosenko i Nikolaj Vasiljev, optuženi su na osnovu skrivenih snimaka bogosluženja i ličnih razgovora o njihovoj vjeri, kao i elektronskih dokaza za koje je Lopes rekao da su ih ubacili u kompjuter koji pripada optuženom od strane "tehničkih specijalista FSB" prilikom pretresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana