Centrističke stranke gube mjesta u parlamentu, premijer Francuske podnosi ostavku

G.S.
Centrističke stranke gube mjesta u parlamentu, premijer Francuske podnosi ostavku

PARIZ - Centristička koalicija ''Zajedno'' francuskog predsjednika Emanuela Makrona najvjerovatnije će izgubiti relativnu parlamentarnu većinu koju je imala prethodne dve godine, nakon današnjeg drugog kruga opštih izbora.

Očekuje se da će ''Zajedno'', čiji je deo i Makronova stranka ''Preporod'' osvojiti između 150 i 170 mjesta, budući da se francuski centar fokusirao na zaustavljanje krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, prenosi Fransinfo. 

Prema prvim projekcijama, ''Preporod'' će imati samo 95 do 105 mesta u budućoj skupštini, u poređenju sa 169 pre raspuštanja.  

'MoDem'' Fransoa Bajrua, takođe dio koalicije, koja je imala grupu od 50 parlamentaraca, poslaće u Skupštinu između 31 i 37 poslanika.  

Istovremeno, ''Horizons'', stranka Eduara Filipa, imaće između 24 i 28 izabranih zvaničnika, u poređenju sa 31 parlamentarcem ranije. 

Republikanci će, s druge strane, u parlament poslati između 57 i 67 izabranih zvaničnika, dok su prije raspuštanja u svojoj grupi imali 61 poslanika. 

Novi narodni front nalazi se na prvom mestu i ova ljevičarska koalicija mogla bi da osvoji između 180 i 215 mjesta u parlamentu, prema projekcijama, a pojedini njeni zvaničnici već su pozvali Makrona da prizna poraz i poručili da premijer Gabrijel Atal mora da podnese ostavku. 

Centristička koalicija koju predvodi predsjednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji  između 150 i 180 mjesta. 

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na poslednjem mjestu uz očekivanih 120-150 mjesta, prema anketi IFOP-a, prenosi Rojters. 

Francuski premijer Atal najavio da će sutra podnijeti ostavku 

Francuski premijer Gabrijel Atal saopštio je večeras da će sutra ponuditi ostavku predsjedniku Emanuelu Makronu, nakon što je njihova centristička koalicija ''Zajedno'' zauzela drugo mjesto na izborima danas. 

Istakao je da će vršiti funkciju premijera dok ''dužnost to zahtjeva'', prenosi Rojters. 

Atal je napomenuo da ''ekstremne stranke'', uključujući krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i ljevičarsku koaliciju Novi narodni front, neće biti u stanju da oforme vladu nakon parlamentarnih izbora. 

 

Melanšon: Makron da prizna poraz, Atal mora da ode

Lider ljevičarske koalicije Novi narodni Front Žan-Luk Melanšon, koja vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, izjavio je večeras da francuski predsjednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.

''Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu'', rekao je Melanšon.

On je istakao da je ''Makronov poraz definitivno potvrđen'', dodajući da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju, prenosi Figaro.

Melanšon je ocijenio da je LFI ostvarila rezultat ''za koji su nam rekli da je nemoguć''.

Naveo je da će stranka ''ostati pri svojim riječima'' i da će sprovoditi svoj program.

''Volja naroda mora se sada strogo poštovati, nikakvi pregovori nisu prihvatljivi'', rekao je on.

Le Pen: Makronova situacija neodrživa, pobjeda RN ''samo odložena''

Liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen izjavila je večeras da je položaj predsjednika Emanuela Makrona ''neodrživ'', nakon što je njegova centristička koalicija ''Zajedno'' izgubila relativnu većinu na današnjim izborima.

Kada je u pitanju RN, koji se našao na trećem mjestu uprkos pobedi u prvom krugu, Le Pen je poručila da se ''u današnjem rezultatu vidi sjeme sutrašnje pobjede'', prenosi Rojters.

Istakla je da smatra da je pobjeda RN samo odložena, a da je njena partija izgubila kao rezultat taktičkog glasanja između Novog narodnog fronta i Makronove koalicije.

 

Bardela: Neprirodni savezi gurnuli zemlju u zagrljaj krajnje ljevice

Žordan Bardela, lider krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), koja je zauzela treće mjesto na parlamentarnim izborima u Francuskoj, poručio je večeras da su izborni rezultati rezultat „neprirodne alijanse“ koja je Francusku gurnula u zagrljaj krajnje ljevice.

On je u prvom obraćanju pristalicama nakon objavljivanja rezultata kritikovao „neprirodnu“ i „nečasnu alijansu“ koja je, kako je rekao, „lišila francuski narod“ pobjede Nacionalnog okupljanja.

„Večeras ovi savezi bacaju Francusku u zagrljaj krajnje levice Žan-Lika Melanšona“, rekao je Bardela.

On je podsjetio da je Nacionalno okupljanje postiglo najbolji rezultat na evropskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora i da je sada udvostručio broj 

„To je kamen temeljac sutrašnje pobjede“, rekao je Bardela.

Ocijenio je i da je predsjednik Makron gurnuo zemlju ka „neizvjesnosti i nestabilnosti“.

For: Izbori su pobjeda za Novi narodni front, naš program nam je jedini kompas

Rezultati francuskih parlamentarnih izbora predstavljaju pobjedu koalicije Novi narodni front (LFI) i stoga moraju da ujedine većinu Francuza, izjavio je danas lider Socijalističke partije Francuske Olivije For.

''Imamo samo jedan kompas - program Novog narodnog fronta'', rekao je For, i dodao da se ne smije nastaviti sa politikom francuskog predsjednika Emanuela Makrona i da se mora odustati od njegove sporne penzione reforme, prenosi Figaro.

On je ocijenio da su rezultati izbora omogućili da se ''izbjegne najgore'', aludirajući na nešto lošiji rezultat koalicije krajnje desnice, dodajući da to ne sme  biti samo predah.

''Mora da postoji  'pre' i 'posle' 7. jula. Moramo osigurati da se naša zemlja pronađe. Koalicija Nacionalno okupljanje odlučila je da Francuze podjeli među sobom. Moramo vratiti zemlju jasnim temeljima i LFI mora peuzeti odgovornost za novu stranicu u našoj istoriji'', rekao je For.

On je naveo da je Francuska zaslužila bolje od toga da bira između neoliberalizma i fašizma ''kao što je bilo nametnuto posljednjih sedam godina''.

''LFI mora da pokrene Francusku unaprijed i da odgovori na na potrebe francuskog naroda, odgovori na izazove rata, klimatskih promjena, nejednakosti, a takođe i učini da Francuska bude glas koji pokreće Evropu napred'', rekao je For.

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mjestu se nalazi ljevičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 180 i 215 mjesta u parlamentu. 

Centristička koalicija koju predvodi predsjednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji  između 150 i 180 mjesta. 

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na poslednjem mjestu uz očekivanih 120-150 mjesta, prema anketi IFOP-a, prenosi Rojters. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana