Čelik: Erdogan će se sastati sa Putinom u Rusiji radi dogovora o žitu

Tanjug
Čelik: Erdogan će se sastati sa Putinom u Rusiji radi dogovora o žitu

ISTANBUL- Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan će sljedeće nedjelje otputovati u Rusiju i sastati se sa predsjednikom Vladimirom Putinom, što bi moglo značiti napredak u vraćanju Rusije ključnom dogovoru o crnomorskom žitu, potvrdio je portparol vladajuće turske Partije pravde i razvoja (AK Partije) Omer Čelik.

- Predsjednik Erdogan je do sada vodio intenzivnu diplomatiju kako bi pomogao u sprečavanju globalne krize sa hranom - rekao je Čelik novinarima u ponedjeljak u Ankari, poslije sastanka Centralnog odbora za donošenje odluka i administrativnog odbora stranke.

-Sastanak Erdogana i Putina će biti u Sočiju - rekao je Čelik, prenosi Dejli sabah.

Ankara je posljednjih nedjelja intenzivirala svoje napore da obnovi koridor za žito, kako bi pomogla u ublažavanju globalne krize hrane.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan sastao se u petak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kako bi razgovarao o sporazumu, kao i o njegovoj mirovnoj formuli za okončanje rata sa Rusijom.

Ranije je agencija Tass s javila da će se Fidan sastati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi, vjerovatno prije sastanka Erdogana i Putina.

Putin je Erdoganu u telefonskom razgovoru 2. avgusta rekao da je Moskva spremna da se vrati crnomorskom žitnom sporazumu čim Zapad ispuni svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana