Čelik: Ankara ne razmišlja o povlačenju iz Alijanse

Srna
Foto: NATO

ANKARA- Turska ne razmatra mogućnost povlačenja iz NATO-a, saopštio je Omer Čelik, portparol Stranke pravde i razvoja /AKP/ turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Komentarišući izjave zamjenika lidera Patriotske stranke Etema Sančaka da Turska razmišlja o povlačenju iz Alijanse za pet ili šest mjeseci, Čelik je podsjetio da je Ankara suočena sa pozivima za istupanje iz Alijanse pred svake izbore.

Prema njegovim riječima, to nisu stvari zbog kojih će stranka biti zabrinuta, a oni koji pozivaju na ukidanje članstva Turske u NATO-u ne govore razumno, prenio je TASS.

"To ne dolazi u obzir. Mi smo jedan od osnivača Alijanse. Nemaju pravo da govore takve stvari. Ono što kažu NATO može da smatra luksuzom", rekao je Čelik za "Si-En-En turk".

List "Ajdinlik" citirao je Sančaka koji je rekao da Tursku na istupanje iz Alijanse navode trenutna dešavanja.

"NATO nas svojim provokacijama tjera da to učinimo. Pokušavaju da nas predstave kao susjeda. Turska će napustiti NATO za pet ili šest mjeseci. Oni pokušavaju da nas uhvate u unakrsnu paljbu na Bliskom istoku. Konačno, vidite kampanje protiv Kurana u Švedskoj i Holandiji", istakao je Sančak.

Sančak se pozvao na nedavne ankete koje su pokazale da najmanje 80 odsto stanovništva Turske vjeruje da su SAD zemlja koja vodi najviše destruktivnu i neprijateljski nastrojenu politiku prema toj republici.

"Turski narod u posljednje vrijeme pokazuje saosjećanje sa Rusijom i /ruskim predsjednikom Vladimirom/ Putinom", dodao je Sančak, biznismen koji se smatra Erdoganovim bliskim saveznikom.

Turska Patriotska stranka saopštila je u četvrtak, 19. januara, da pokreće kampanju kojom poziva vlasti u Ankari da napuste NATO. Ista stranka, koja se smatra "antiameričkom", pozivala je Ankaru u više navrata da zatvori američke vojne baze u na turskoj teritoriji, poništi ugovor o kupovini američkih aviona "F-16" i istupi iz Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana