Čarls stigao u Keniju, uz očekivanja za izvinjenja zbog događaja iz prošlosti

Tanjug
Čarls stigao u Keniju, uz očekivanja za izvinjenja zbog događaja iz prošlosti

NAJROBI - Britanski kralj Čarls danas je započeo četvorodnevnu državnu posjetu Keniji, tokom koje planira i da prizna "bolne aspekte" zajedničke istorije u skoro sedam decenija kolonijalne ere, dok kenijska javnost očekuje izvinjenja zbog britanskih zloupotreba činjenih u to vrijeme.

Kralj Čarls III je, u pratnji kraljice Kamile, stigao na istok afričke zemlje noćas, a danas ga je u glavnom gradu Najrobiju primio kenijski predsednik Vilijam Ruto, prenio je Rojters.
    
Bakingemska palata kaže da je posjeta odraz bliske saradnje dve zemlje na ekonomskom razvoju, klimatskim promjenama i bezbjednosnim pitanjima.
    
Čarls planira da se sastane i sa preduzetnicima iz Kenije, da obiđe mjesta u kojima se nalaze divlje životinje i jugoistočni lučki grad Mombasu.
    
Mnogi Kenijci su, međutim, najviše fokusirani na ono što će Čarls govoriti o britanskim zloupotrebama iz kolonijalne ere, uključujući mučenje, ubistva i problematičnu eksproprijaciju zemljišta, čiji veliki dio još pripada Britancima i britanskim kompanijama.
    
Komisija za ljudska prava Kenije (KHRC) pozvala je kralja Čarlsa da, tokom posjete, ponudi "nedvosmisleno javno izvinjenje za zloupotrebe u vrijeme kolonijalne ere".
    
"Pozivamo kralja, u ime britanske vlade, da uputi bezuslovno i nedvosmisleno javno izvinjenje, nasuprot veoma opreznih izjava žaljenja, za brutalno i nehumano postupanje prema građanima Kenije", saopštio je KHRC.
    
Međutim, kako je navedeno, "nema naznaka da kralj nameravao da tako nešto uradi".
    
Kako Gardijan podsjeća, na vrhuncu kenijske borbe za nezavisnost između 1952. i 1960, britanski vojnici su oko 1,5 miliona Kenijaca, za koje se sumnjalo da učestvuju u antikolonijalnom ustanku, otjerali u koncentracione logore, gdje su bili podvrgnuti mučenjima, silovanjima i ostalim nehumanim postupcima.
    
S druge strane, kralj Čarls je pozvao KHRC na izvinjenje zbog „brutalnog i nehumanog tretmana” Ujedinjenog Kraljevstva tokom ustanka "Mau Mau" iz 1950-ih.
     
Bakingemska palata je rekla i da će kralj „odvojiti vrijeme tokom posjete da bolje razumije nedjela, koja su pretrpjeli ljudi iz Kenije tokom pomenutog ustanka".    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana