Čak 18.000 krava stradalo u eksploziji na farmi u Teksasu

Agencije
Čak 18.000 krava stradalo u eksploziji na farmi u Teksasu

DIMIT -Nakon što su u ponedjeljak uveče ugasili požar na farmi mliječnih krava Saut u zapadnom Teksasu, zvaničnici su bili zapanjeni razmjerom uginuća stoke - čak 18.000 grla stradalo je u požaru na farmi mliječnih krava Saut Fork blizu Dimita u Teksasu.

Razlog za ovako veliki broj stradale stoke se krije u tome što se vatra brzo proširila oborima gdje su hiljade krava čekale da budu pomužene. Tako su ostale zarobljene.

Jedan radnik na farmi spašen iz unutrašnjosti zgrade prebačen je u područnu bolnicu i bio je u kritičnom, ali stabilnom stanju. Ljudskih žrtava nije bilo.

-To je zapanjujuće Mislim da se to nikad prije nije dogodilo ovdje. To je prava tragedija - rekao je gradonačelnik Dimita Rodžer Maloun o broju uginulih goveda.

Ovo je bio najveći pojedinačni slučaj smrti goveda u zemlji otkako je Institut za zaštitu životinja sa sjedištem u Vašingtonu, počeo pratiti požare u štalima i farmama 2013.

Do sada je najviše grla stradalo u požaru 2020. na farmi mliječnih krava u državi Njujork - 400.

-Ovo je najsmrtonosniji požar koji uključuje stoku za koji znamo. U prošlosti smo vidjeli požare koji su uključivali nekoliko stotina krava odjednom, ali ništa ni blizu ove razine smrtnosti - kazala je saradnica za politiku u institutu Elis Grendžer.

Teksaški vatrogasci još uvijek istražuju tačan uzrok požara, a pretpostavlj se da je kvar na dijelu opreme na farmi mogao je uzrokovati eksploziju koja je dovela do požara.

Malun je rekao da nije upoznat ni s kakvim prethodnim požarima prijavljenim u objektu. Dodao je da je mljekara otvorena na tom području prije nešto više od tri godine i zapošljava između 50 i 60 ljudi.

Vlasnici Saut Forka nisu bili dostupni za komentar.

Stradalih 18.000 krava predstavljalo je oko 90 odsto ukupnog stada farme. Uz svaku kravu procijenjenu otprilike na oko 2.000 dolara, gubici kompanije u stoci mogli bi se popeti na desetine miliona dolara. To ne uključuje gubitak opreme i infrastrukture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana