Budimpešta spremna da bude domaćin mirovnih pregovora

Srna
Foto: Anadolija/Ilustracija

NjUJORK - Mađarska je spremna da postane mjesto za moguće mirovne pregovore između Moskve i Kijeva ukoliko obje zemlje smatraju da je to prihvatljivo, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

”Ako dobijemo takav zahtjev /da budemo domaćini mirovnih pregovora/, bez oklijevanja kažemo da, naravno. Ako im budemo potrebni, rado ćemo im pružiti lokaciju, poštene i bezbjedne okolnosti, bez ikakve sumnje”, rekao je Sijarto za agenciju RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, Mađarska je još u februaru 2022. godine bila među prvim zemljama koje su ponudile Moskvi i Ukrajini da održe mirovne pregovore u Budimpešti, a ta ponuda važi do danas.

Sijarto je izjavio da ne vidi namjeru evropskih zemalja da napreduju u istrazi prošlogodišnje eksplozije gasovoda “Sjeverni tok” i da smatra da je to nečuveno i skandalozno.

“Zaista smatram da je nečuveno i skandalozno to što nije postignut napredak u vezi sa napadom na gasovod žSjeverni tokž. To se desilo prije više od godinu dana. Dakle, nema napretka i ne vidim namjeru da se napreduje, što je nečuveno”, rekao je šef mađarske diplomatije.

On je istakao da se Mađarska zalaže i za detaljnu istragu okolnosti nedavnog incidenta sa finskim gasovodom “Baltikkonektor” koji se dogodio ranije u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana