Brojne osude iranskog napada na Izrael

Tanjug
Foto: Ilustracija

BUKUREŠT/SOFIJA/SIDNEJ/LjUBLjANA - Mnoge zemlje danas snažno osuđuju iranski napad na Izrael i pozivaju na deeskalaciju situacije na Bliskom istoku.

Rumunski premijer Marsel Čolaku snažno je osudio vazdušne udare Irana na Izrael i izrazio punu solidarnost sa Izraelom, ističući pravo te zemlje da se brani "od bilo kakve prijetnje po svoj suverenitet", prenosi Ađerpres. 

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske objavilo je na mreži X da snažno osuđuje aktuelne raketne napade Irana na Izrael.

"Zalažemo se za regionalnu stabilnost i bezbjednost države Izrael. Bugarska ponovo poziva na regionalnu deeskalaciju", navodi se u toj objavi.

U međuvremenu, i australijski premijer Entoni Albaniz osudio je iranski raketni napad na Izrael i pozvao na deeskalaciju nasilja, istakavši da Izrael ima pravo na samoodbranu, prenio je Tajms of Izrael.

I Slovenija je osudila najnoviju eskalaciju situacije na Bliskom istoku nakon što je Iran gađao Izrael raketama u znak odmazde zbog ubistva visokih zvaničnika Irana, Hezbolaha i Hamasa.

"Snažno osuđujem eskalaciju bliskoistočnog sukoba poslije napada Irana na Izrael. U regionu svjedočimo eskalaciji umjesto deeskalaciji, novom razbuktavanju umjesto primirju. Potrebno nam je primirje i uzdržanost svih strana", napisala je ministarka spoljnih spolova Tanja Fajon na mreži X.

Iranska revolucionarna garda saopštila je sinoć da je lansirala više od 100 raketa na Izrael kao odgovor za nedavno ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamjenika komandanta operacija Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana, prenio je Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je, nakon iranskog raketnog napada, da je Iran večeras napravio "veliku grešku" i da će "platiti za to". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana