Broj žrtava “Helene” povećan na 116

Tanjug
Broj žrtava “Helene” povećan na 116

VAŠINGTON - Broj smrtnih slučajeva povezanih sa uraganom „Helena“ koji je pogodio jugoistok SAD povećao se na 116, a hiljade ljudi u pogođenim područjima ostale su bez krova nad glavom.

Nadležni užurbano isporučuju neophodne zalihe pogođenom stanovništvu, obnavljaju isporuke električne energije i čiste blokirane saobraćajnice, prenosi CBS Njuz.

Uragan „Helena“ je izazvao velika razaranja i prekid isporuka električne energije za nekoliko miliona ljudi.

Nevrijeme se u četvrtak uveče obrušilo na priobalno područje kod Big Benda na Floridi, a Helen je treći uragan koji je pogodio tu oblast u posljednjih 13 mjeseci.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je u nedjelju uveče dobio izveštaj o posljedicama razorne oluje na ogroman dio juga SAD i najavio je da će ove nedjelje posjetiti područja koja su pogođena uraganom.

Bijela kuća je takođe najavila da će potpredsjednica Kamala Haris posjetiti područja pogođena olujom “što je prije moguće”. Potpredsjednica Sjedinjenih Država odlučila je da skrati svoju kampanju u državi Navada i da se danas vrati u Vašington radi brifinga o odgovoru na posljedice uragana Helena, saopšteno je iz Bijele kuće.

U toku su akcije raščišćavanja i sanacije terena od Floride do Virdžinije, a šteta je procijenjena na više od 100 milijardi dolara, prenio je Rojters.

Najveći broj smrtnih slučajeva u uraganu “Helena” zabilježen je u Južnoj Karolini - 25.

Milioni potrošača ostali su bez struje zbog uragana koji je uništio i puteve i mostove. Uragan je donio katastrofalne poplave na Floridi i u Virdžiniji.

Uragan “Helena” u četvrtak uveče pogodio je priobalje u regionu Big Benda na Floridi kao uragan četvrte kategorije sa vjetrovima jačine i do 225 kilmetara na sat. Nevrijeme je nastavilo da se kreće kroz američku saveznu državu Džordžiju, a potom i kroz Južnu i Sjevernu Karolinu i Tenesi. Zapadni dio Sjeverne Karoline je bio izolovan zbog klizišta i poplava koje su prouzrokovale zatvaranje auto-puta 40 i drugih saobraćajnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana