Broj smrtnih slučajeva od vrućine u Evropi će se utrostručiti do kraja vijeka

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON - Broj smrtnih slučajeva od posljedica vrućina u Evropi moga bi da se utrostruči do kraja vijeka, a najviše žrtava biće u južnoevropskim zemljama kao što su Italija, Grčka i Španija, pokazala je studija koja je objavljena u časopisu “Lancet pablik helt”.

Iako je hladnoća smrtonosnija od velikih vrućina, naučnici su naveli da ukoliko globalno zagrijevanje dostigne tri ili četiri stepena, odnosno ako se planeta zagrije za tri ili četiri stepena, porast smrtnih slučajeva od vrućine će znatno nadmašiti smrtne slučajeve koje izaziva hladnoća, piše Gardijan. 

“Očekuje se mnogo više smrtnih slučajeva povezanih sa toplotom kako se klima zagrijeva i stanovništvo stari, dok se broj smrti od hladnoće neznatno smanjuje”, rekao je koautor studije Dejvid Garsija-Leon iz Istraživačkog centra pri Evropskoj komisiji. 

Velike vrućine mogle bi godišnje da usmrte oko 130.000 ljudi, ako temperatura poraste na tri stepena iznad predindustrijskog nivoa. 

Danas je u Evropi 44.000 smrtnih slučajeva uzrokovano vrućinom. 

“Ovo istraživanje je snažan podsjetnik na broj života koje se izlažu riziku ukoliko ne budemo reagovali dovoljno brzo protiv klimatskih promjena”, rekla je Medlin Tomson, šef odjeljenja za klimatski uticaj i prilagođavanje u dobrotvornoj organizaciji za zdravstvena istraživanja “Velkom”, koja je nisu uključena u studiju. 

Naučnici su istraživali podatke iz 854 grada kako bi procijenili smrtne slučajeve od visokih i niskih temperatura širom kontinenta. 

Zaključili su da će vrućine biti pogubne za ljude u svim dijelovima Evrope, ali da će najveći broj žrtava biti u zemljama južne Evrope kao što su Španija, Italija i Grčka, kao i dijelovi Francuske. 

Oni su predvidjeli da će se, ukoliko se planeta zagrije za tri stepena, broj smrtnih slučajeva povećati za 13,5 odsto i da će većina umrlih biti starija od 85 godina. Istraživači su zaključili da napori za prilagođavanje klimatskim promjenama treba da se fokusiraju na regione sa visokom nezaposlenošću, siromaštvom i emigracijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana