Broj napada pasa na američke poštare u porastu

Tanjug
Broj napada pasa na američke poštare u porastu

VAŠINGTON - Radnici američke poštanske službe (USPS) suočavaju se sa sve većim brojem napada pasa, a prošle godine je 5.800 poštara pretrpelo ujede, saopštila je danas ta kompanija.

“Poštari su svakodnevno izloženi potencijalnim opasnostima, najviše od susreta s psima. Sve što je potrebno je jedna interakcija da poštar zadobije povredu”, rekla je Lien Terio, menadžerka USPS-a za sigurnost i zdravstvenu svijest zaposlenih.

Kalifornija je zabilježila najveći broj incidenata u kojima su psi ugrizli osoblje za isporuku pošte prošle godine, sa 727 slučajeva, u odnosu na 675 u 2022. 

Teksas je rangiran na 2. mestu sa 411 incidenata, a slijede Ohajo (359), Pensilvanija (334). ) i Ilinois (316), prenosi CBS njuz.

U prvih 10 najopasnijih saveznih država za poštare nalaze se i Njujork, Florida, Sjeverna Karolina, Mičigen i Misuri.

Potencijalna šteta može uključivati finansijski ugriz za vlasnike pasa, upozorava USPS.

Prema osiguranju, prosječna cijena za ujed psa je 64.555 dolara, navodi poštanska služba, pozivajući se na informacije Instituta za informacije o osiguranju.

''Kada poštanski službenik doživi povredu, vlasnik bi mogao biti odgovoran za medicinske račune, izgubljene plate, troškove zamjene uniformi i bol i patnju za zaposlenog”, navodi se u saopštenju USPS-a.

Zaposleni u poštanskoj službi naučeni su šta da rade u slučaju susreta sa psima, a to, između ostalog, uključuje da ne pokušavaju da maze ili hrane pse, kao i blago zatresu ogradu kako bi dali životinji do znanja da ulaze u dvorište.

U slučaju da pas napadne, poštari su takođe obučeni da ne bježe, a ukoliko je potrebno, koriste sredstva za odbijanje pasa.

Vlasnici pasa takođe ne bi trebalo da dozvoljavaju djeci da uzimaju poštu direktno od poštara jer bi pas tada mogao da pomisli da je radnik prijetnja za dijete, savetuje USPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana