Britanski premijer izbacio Šekspira iz kabineta

Tanjug
Britanski premijer izbacio Šekspira iz kabineta

LONDON - Britanski premijer Kir Starmer uklonio je portret Vilijama Šekspira iz svog kabineta, a slika je skinuta i premještena u skladište.

Kako je javio britanski Telegraf, i portreti koji prikazuju kraljicu Elizabetu Prvu, ser Voltera Relija, bivše premijere Vilijama Gledstona i Margaret Tačer skinuti su otkako je laburistička vlada preuzela vlast, što je izazvalo reakciju konzervativaca.

Bivši sekretar za kulturu konzervativnih Torijevaca Oliver Dauden je povodom toga rekao da premijer “nije bio zadovoljan uklanjanjem Tačerove, Gledstona, Relija i Elizabete Prve, već sad šalje i Šekspira na đubrište”.

Kandidat za vođstvo konzervativaca Robert Dženrik je kazao da se “nijedna druga država ne bi ovako ponašala”.

-Trebalo bi da slavimo i veličamo velike ličnosti engleske istorije i da prestanemo da se stidimo svog identiteta - rekao je Dženrik.

Šekspirova slika koja je uklonjena iz kabineta premijera djelo je Luja Fransoa Rubilijaka i kopija je portreta iz 17. vijeka Džona Tejlora.

Portret pisca, koji je živio od 1564. do 1616. godine, dio je Vladine umjetničke kolekcije, koja se obično koristi za predstavljanje britanske meke moći, a novi premijeri imaju pravo da koriste kolekciju za ukrašavanje Dauning strita.

Dauning strit je saopštio da ne komentariše uređenje enterijera, ali da su očekivane promjene kada dođe novi premijer.

Mnoge Šekspirove drame napisane su pod pokroviteljstvom Elizabete Prve, pod čijom vlašću je počela rana trgovina robljem, Volter Reli je odigrao ključnu ulogu u kolonizaciji Amerike, a otac Vilijema Gledstona je posjedovao hiljade robova, dok on sam nikada nije posjedovao robove niti plantaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana