Britanija odbila zahtjev Zelenskog da raketama dugog napada Rusiju

Tanjug
Britanija odbila zahtjev Zelenskog da raketama dugog napada Rusiju

LONDON  - Vlada Velike Britanije odbacila je pozive ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da koristi rakete dugog dometa “Storm Šedou” u napadu na Rusiju.

Zelenski je tvrdio da bi njegov kontranapad na region Kursk konačno mogao da svrgne ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše britanski Dejli mejl.

Ukrajinske snage sada kontrolišu oko 1.000 kvadratnih kilometara u Kursku, koji se nalazi na jugu Rusije, rekao je najviši general Kijeva, pa je Zelenski zatražio da iskoristi rakete dugog dometa kako bi mogao da napadne dublje u Rusiju, ali izvor iz britanske vlade potvrdio je i za Dejli mejl i za Telegraf da Britanija nije promijenila svoju politiku i da još uvijek ne dozvolja da se to oružje koristi u napadu.

-Nije bilo promjene - rekao je izvor iz vlade.

Odluka je donijeta -uprkos tome što je Zelenski naredio da se “pripremi spisak neophodnih akcija kako bi Ukrajina dobila dozvolu od partnera za upotrebu oružja dugog dometa za odbranu njene teritorije”.

Tokom prošlomjesečne posjete Velikoj Britaniji, Zelenski je tražio od tamošnjeg premijera Kira Starmera da ukine ograničenja u pogledu upotrebe municije, koja ima domet od oko 250 kilometara. Stav o korišćenju projektila “Storm Šedou” nije samo na britanskoj vladi, pošto se projektil proizvodi u Francuskoj, što znači da se i Pariz pita o uslovima korišćenja.

Kako navodi Dejli mejl, Ukrajina želi da iskoristi pomenute rakete kako bi napala aerodrome i logistička čvorišta daleko izvan linije fronta koju Moskva koristi da ojača svoju poziciju u Kursku.

Kijev je takođe i od Vašingtona tražio dozvolu da koristi raketu dugog dometa “Atakms” tokom ofanzive na Kursk, ali i to odbijeno. Guverner Kurska Aleksej Smirnov rekao je Purinu da Ukrajina sada kontroliše najmanje 28 sela i gradova u toj oblasti.

Takođe je kazao da je u napadu poginulo najmanje 12 osoba i da je 121.000 građana napustilo svoje domove i da će vjerovatno još 59.000 biti raseljeno. Rusija je takođe naredila evakuaciju oko 11.000 ljudi iz susjedne Belgorodske oblasti, pošto su zvaničnici upozorili na “neprijateljske aktivnosti na granici”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana