Britanci  izlaze na izbore, ankete predviđaju istorijski poraz Konzervativaca

Agencije
Britanci  izlaze na izbore, ankete predviđaju istorijski poraz Konzervativaca

LONDON- Građani Velike Britanije danas izlaze na izbore. Biračka mjesta u 650 izbornih jedinica širom Engleske, Velsa, Škotske i Sjeverne Irske otvaraju se u sedam časova po srednjoevropskom vremenu.

Premijer Riši Sunak raspisao je izbore nešto ranije, jer se očekivalo da će biti održani tek u jesen. Velika Britanija je podijeljena na 650 oblasti, koje se nazivaju izbornim jedinicama.

Glasači u svakoj od ovih izbornih jedinica biraju po jednog poslanika za Dom komuna, donji dom Skupštine Ujedinjenog Kraljevstva.

Većina kandidata zastupa političku stranku, ali neki od njih nastupaju kao nezavisni kandidati.

Prema izbornom zakonu, na opštim izborima svaka osoba ima jedan glas. Na dan izbora, registrovani birači u svakoj izbornoj jedinici glasaju za željenog kandidata na svom lokalnom biračkom mjestu, koje je otvoreno između sedam i 22 časa po lokalnom vremenu.

Konzervativna stranka premijera Sunaka doživljava pad popularnosti u anketama od 2021. godine.

 Britanska laburistička partija zabilježiće rekordnu pobjedu na izborima u Velikoj Britaniji, objavila je agencija za ispitivanje javnog mnjenja "Survejšn".

 Prema anketi, koju je sprovela ta agencija, laburisti Kira Starmera osvojiće 484 od 650 mjesta u parlamentu, daleko više od 418 koje je osvojio bivši lider te stranke Toni Bler u svojoj pobjedi 1997. godine, prenosi Rojters.

Predviđeno je da će konzervativci, koji su na vlasti posljednjih 14 godina, osvojiti samo 64 mjesta, što bi bilo najmanje od osnivanja stranke 1834. godine, dok bi desničarska Reformska partija Ujedinjenog Kraljevstva osvojila samo sedam mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana