Britanci bi sada da budu dio EU

Srna
Britanci bi sada da budu dio EU

LONDON - Većina britanskih građana podržala bi ponovno pridruživanje te zemlje Evropskoj uniji, ukoliko bi se održao novi referendum o tom pitanju, pokazuje istraživanje kompanije "YouGov".

Prema istraživanju, koje je sprovedeno više od osam godina od glasanja o Bregzitu, 59 odsto građana bi na hipotetički novom referendumu podržalo pristupanje EU, dok je 41 odsto njih reklo da bi se izjasnilo protiv članstva u bloku, prenosi Politiko.

Istraživanje je pokazalo da građani snažno podržavaju bliže odnose Velike Britanije i EU, ali da ne vjeruju da novoizabrana laburistička vlada ima mandat da pokuša da ponovo priključi zemlju bloku. 

Prema rezultatima, većina glasača, njih 51 odsto, vjeruje da ubjedljiva pobjeda laburista na izborima ne daje britanskom premijeru Kiru Starmeru mandat da ponovo pridruži Veliku Britaniju EU, dok petina njih, 21 odsto, smatra suprotno. 

Ipak, istraživanje je otkrilo da birači podržavaju bliži odnos sa EU koji ne uključuje ponovno pridruživanje bloku, njegovom  jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji.

Starmer (61) je rekao da laburisti neće težiti ponovnom pridruživanju zemlje EU, njenom jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji tokom njegovog mandata.

On je ocijenio da se ponovno pridruživanje Velike Britanije EU neće dogoditi tokom njegovog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana