Zelenski: Potrebna mobilizacija pola miliona ljudi

GS
Zelenski: Potrebna mobilizacija pola miliona ljudi

Rat u Ukrajini ušao je 664. dan. Evropska unija uvela je nove sankcije Rusiji. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će nove sankcije koje je uvela Evropska unija "istinski oslabiti" ekonomsku osnovu Rusije za rat.

Kijevska uprava: Rusija pokrenula vazdušni napad na Kijev

Rusija je pokrenula novi vazdušni napad na Kijev, a ukrajinska protivvazdušna odbrana odbija napade, saopštila je večeras vojna uprava Kijevske oblasti.

Vojna uprava je pozvala stanovnike da ostanu u skloništima, preneo je Rojters.

Šojgu: Vojnici Alijanse direktno uključeni u sukob u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su vojnici NATO-a direktno uključeni u sukob u Ukrajini.

On je dodao da nekoliko članica Alijanse ima svoje vojnike na terenu u Ukrajini. Šojgu je istakao da zapadni vojni personal rukovodi određenim sistemima naoružanja, a stotine satelita NATO dostavljaju podatke Kijevu.

Govoreći na sastanku zvaničnika ruskog Ministarstva odbrane Šojgu je rekao da članice Alijanse direktno upravljaju sistemima protivvazdušne odbrane, taktičkim balističkim projektilima i višestrukim raketnim sistemima u Ukrajini. On se pozvao na presretnute radio poruke koje su bile na engleskom i poljskom jeziku.

Prema riječima Šojgua, zapadni oficiri takođe igraju aktivnu ulogu u pripremi ukrajinskih vojnih operacija, kao i u obuci trupa, kako u svojim matičnim zemljama, tako i u Ukrajini.

Ruski zvaničnici su u više navrata upozoravali da sve dublje učešće Zapada u sukobu nepotrebno povećava šanse za direktnu vojnu konfrontaciju NATO-a i Moskve, navodi “Raša tudej”.

Šojgu je istakao da je više od 5.000 stranih boraca ubijeno od izbijanja neprijateljstava u februaru 2022. godine, među kojima je 1.427 Poljaka, 466 američkih i 344 državljana Velike Britanije.

Zelenski: Potrebna mobilizacija pola miliona ljudi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je vojska zatražila mobilizaciju dodatnih 450.000 do 500.000 ljudi, ali da konačna odluka o tome još nije donijeta.

On je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da će vojno i državno rukovodstvo razmotriti “ovo veoma osjetljivo pitanje mobilizacije”, a onda će o tome raspravljati parlament.

Zelenski je rekao da će sprovođenje mobilizacije ovog obima zahtijevati dodatna finansijska sredstva u iznosu od oko 13,5 milijardi dolara.

Prema njegovim riječima, niko ne zna kada će se završiti rat sa Rusijom, ali da bi Ukrajina mogla brže da pobijedi ako ostane jaka.

Zelenski je izrazio uvjerenje da će SAD nastaviti sa ključnom vojnom i finansijskom pomoći Kijevu.

Turska spremna da nastavi posredovanje

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan naveo je da je Turska spremna da nastavi posredničke napore o pregovorima o rješenju u Ukrajini.

Evropska unija usvojila je 12. paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, saopštio je Savjet EU.

Kako se navodi u saopštenju, ovim mjerama nanosi se dodatan udarac sposobnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina da vodi rat u Ukrajini jer su one usmjerene na sektore ruske ekonomije visoke vrijednosti i otežavaju zaobilažanje sankcija EU, prenosi RTS.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocijenio je da će nove sankcije koje je uvela Evropska unija "istinski oslabiti" ekonomsku osnovu za rat Rusije protiv Ukrajine.

Turska je spremna da nastavi svoje posredničke napore o pregovorima o rješenju situacije u Ukrajini, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužnji tvrdi da situacija na liniji fronta nije dospjela u ćorsokak. Odgovarajući na pitanje da li smatra da je situacija na ratištu u zastoju, on je odgovorio "ne“, prenijeli su ukrajinski mediji.

Ukrajina je intenzivirala slanje agenata i sabotera u Rusiju

Usljed vojnih neuspjeha, kijevski režim počinje da pojačava svoju tajnu borbu, šaljući agente i diverzante u Rusiju, izjavio je danas direktor Federalne službe bezbjednosti Ruske Federacije (FSB).  

„Uzimajući u obzir procese koji se odvijaju na liniji vojnog kontakta, kijevski režim počinje da pojačava ovu tajnu borbu – šalje agente, diverzante, uspostavlja odnose sa ljudima koji se nalaze na našoj teritoriji kako bi nam naneli štetu, kako kažu, s leđa“, rekao je Bortnikov na marginama proširenog sastanka kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije, prenosi TASS.   

On je napomenuo da FSB aktivno identifikuje ukrajinske agente i diverzante u Rusiji.

 „S tim u vezi, naravno, sprovodimo neophodne radnje, neophodne mjere u cilju identifikacije. Naravno, želio bih da dam sve od sebe da radim proaktivno. Sve u svemu, uspijevamo u ovome“, istakao je direktor FSB. 

On je dodao da mnogi rezultati ovih aktivnosti još nisu saopšteni, ali da će se "o njima sigurno govoriti".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana