Brisel traži od Mađarske i Slovačke da odustanu od ruske nafte

Srna
Brisel traži od Mađarske i Slovačke da odustanu od ruske nafte

BRATISLAVA - Evropska komisija preporučuje Mađarskoj i Slovačkoj da odustanu od ruske nafte i da pronađu alternativne izvore kao odgovor na žalbu da je Ukrajina blokirala prenos ovog energenta iz Rusije, piše britanski dnevnik "Fajnenšel tajms", pozivajući se na pismo evropskog komesara za trgovinu Valdisa Dombrovskisa.

Dombrovskis u svom pismu navodi da Budimpešta i Bratislava "treba da aktivno odustanu od ruskih fosilnih goriva" i da se na sastanku predstavnika svih članica EU prošle sedmice "značajan broj njih upitao zašto Mađarska i Bratislava do sada nisu tražile alternative".

Tokom proteklog mjeseca, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je Ukrajina obustavila prenos nafte ruskog energetskog giganta "Lukoil".

Iz slovačkog Ministarstva ekonomije je potvrđeno da ne više ne dobijaju naftu iz Rusije.

Sijarto je 22. jula izjavio da su Mađarska i Slovačka pokrenule konsultacije uz Evropsku komisiju sa Ukrajinom zbog prekida prenosa nafte iz Rusije preko naftovoda "Družba".

Portparol EU Balaš Ujvari izjavio je juče da odluka Kijeva ne ukazuje na rizike za isporuku energenata za Mađarsku i Slovačku, tako da Evropska komisija neće održavati konsultacije po tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana