Brisel odložio uvođenje sistema odobrenja putovanja u zemlje EU

GS
Foto: Ilustracija

BERLIN- Mjesecima najavljivan sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti.

Prvi rok, koji je bio postavljen za 1. januar 2023, produžen je, a sudeći prema ijvestima iz EU, teško da će sistem biti u upotrebi  tokom sljedeće godine.

Iz Delegacije EU u BiH kažu za Dojče vele  da uvođenje ovog sistema nema nikakve veze s bezviznim režimom, koji i dalje ostaje na snazi.

„Evropski siistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) biće automatizovani elektronski sistem koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiocima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u Šengen zonu. Očekuje se da će sistem postati operativan do kraja 2023.", kaže portparol Delegacije u BiH, Ferdinand Koenig.

ETIAS ne uvodi obavezu kao što je posjedovanju vize i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU i  dalje će moći da putuju bez vize.

Državljani trećih zemalja kojima nije neophodna viza za putovanje u Šengen zonu, treba prije puta da podnesu zahtev za odobrenje putovanja putem ETIAS veb stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati da plate naknadu u iznosu od sedam evra, dodaje Dojče vele.

„ETIAS odobrenje će važiti tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta. Podnosioci zahtjeva mlađi od 18 i stariji od 70 godina biće izuzeti od plaćanja naknade, kao i članovi užih porodica državljana zemalja članica EU ili porodica osoba koje nisu državljani zemalja članica EU, ali koje imaju pravo slobodnog kretanja širom Evropske unije", kaže Koenig.

Pored standardnog ETIAS-a, u upotrebi će biti i ETIAS s ograničenim važenjem. Razlika u odnosu na standardni je taj što on nije karta za ulazak u sve zemlje EU, nego samo u onu zemlju ili zemlje koje su navedene u zahtjevu. To se prvenstveno odnosi na hitna putovanja, posao, hitne medicinske slučajeve.

Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokratije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, pojačanu sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, kao i efikasnije procedure upravljanja granicama, poručuju iz Delegacije EU u BiH.

ETIAS sistem je sličan ESTA sistemu u SAD koji građanima zemalja kojima nije potrebna viza omogućava brži prelazak granice. Bivši predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je 2016. rekao da je cilj uvođenja ovog sistema da se tačno zna ko prelazi granice EU i prije nego je ta osoba prešla granicu. Dakle, neka vrsta kontrole i prije pojavljivanja na granici.

Što se tiče konačne odluke, nju će donijeti Evropska komisija, a zemlje Zapadnog Balkana na koje se ona odnosi su BiH, Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora.

Za sve te zemlje potreban je samo biometrijski pasoš za popunu ETIAS dokumenta. Što se tiče Srbije, na internet stranicama evropskih institucija navodi se da je takođe potreban samo biometrijski pasoš, osim u slučaju izdavanja putne isprave od Koordinacione uprave Srbije, kada je potrebna viza za ulazak u zemlje EU, piše Dojče vele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana