Brisel iznio listu zahtjeva za poboljšanje odnosa

Srna
Foto: Ilustracija

LONDON- Brisel je upozorio Britaniju da mora u potpunosti sprovesti postojeće sporazume o Sjevernoj Irskoj i pravima državljana EU koji žive u toj zemlji, ukoliko žele da grade poboljšane odnose sa evropskim blokom, piše britanski dnevnik "Fajnenšel tajms".

Britanski premijer Kir Starmer izjavio je da njegova administracija želi da obnovi odnose sa EU kroz novi, obimniji bezbjednosni sporazum, dok, takođe nastoji da ostvari i bolje trgovinske uslove.

Međutim, EU je objavila listu od osam zahtjeva, u koju je uvid imao "Fajnenšel tajms", koje Britanija mora da ispuni kako bi "iskazala pravu posvećenost" ispunjenju sporazuma o Bregzitu.

Među zahtjevima je i puno sprovođenje elemenata postojećeg sporazuma o Bregzitu za Sjevernu Irsku i prava državljana bloka nastanjenih u Britaniji, što diplomate EU opisuju "testom dobre vjere" u nove odnose.

Nekoliko diplomata i zvaničnika sa kojima je razgovarao britanski dnevnik naveli su da su prioriteti EU dogovor o slobodnom kretanju koji bi omogućio mladima da rade i studiraju u Britaniji, da se London ponovo vrati u program razmjene studenata "Erazmus" i nastavak dozvole za ulazak ribolovnim vodama nakon 2026. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana