Brazil pozvao na reformisanje Ujedinjenih nacija

Srna
Brazil pozvao na reformisanje Ujedinjenih nacija

RIO DE ŽANEIRO - Brazil je otvorio konferenciju ministara spoljnih poslova iz grupe G20 kritikujući UN i druga multinacionalna tijela zbog toga što nisu uspjeli da zaustave ratove i sukobe u kojima stradaju nevini.

Ministar spoljnih poslova Mauro Vijeira pozvao je na “duboku reformu” globalnog upravljanja i rekao da je to prioritet Brazila tokom ovogodišnjeg predsjedavanja grupom najvećih svjetskih ekonomija.

“Multilateralne institucije nisu adekvatno opremljene da se nose sa trenutnim izazovima, što pokazuje neprihvatljiva paraliza Savjeta bezbjednosti u odnosu na tekuće sukobe”, rekao je Vijeira na otvaranju dvodnevnog sastanka.

On je dodao da “ovo stanje neaktivnosti rezultuje gubitkom života nevinih”.

Ministri zemalja G20, uključujući SAD i Rusiju, počeli su slobodnu diskusiju o trenutnim svjetskim tenzijama i načinima za unapređenje multilateralnih organizacija.

To je kao prioritet postavio brazilski predsjednik Luiz Injasio Lula da Silva, zajedno sa suzbijanjem klimatskih promjena i smanjenjem siromaštva.

Uz nastavak borbi između Rusije i Ukrajine i rat u Gazi, diplomate nisu optimistične da će prijedlozi za unapređenje globalnog upravljanja lako biti usvojeni unutar G20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana